Új igazgatóval működik tovább a megyei könyvtár

megyei könyvtár Fotó: Körös Hírcentrum

Miután Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár korábbi igazgatója mandátuma lejártával jelezte, hogy nyugdíjba megy, igazgatói pályázatot írt ki az önkormányzat. Ezt az intézmény egyik dolgozója, Juhász Zoltán nyerte meg. Április elsejétől tehát ő a könyvtár új vezetője. A váltásról, programokról velük beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Rakonczás Szilvia több évtizedet töltött el különböző könyvtárakban dolgozva. Ha az elmúlt 43 esztendőre tekint vissza, nehéz csupán egy-egy kellemes eseményt, időszakot kiemelni. Dolgozott kollégiumi könyvtárosként, iskolai könyvtárban, és pedagógiai szakkönyvtárban is még a megyei intézmény előtt. Az országban számos érdekes könyvtárat ismerhetett meg, érdekes élményekben volt része, ezeket a tapasztalatokat pedig szívesen továbbadná a könyvtár dolgozóinak. Nyugdíjasként is szeretne mindenképpen valamilyen formában kötődni az intézményhez. Mint olvasó biztosan, de ha lehet, segítene a háttérmunkákban, akár más nyugdíjasokkal összefogva.

hirdetés

Az utolsó 2-3 év, de az igazgatóváltást megelőző félév sem volt egyszerű. A járványhelyzet, majd az energiaválság nagyban hatott a könyvtár működésére. Bár télen a bibliotéka csak részlegesen zárt be, azért könnyebbség, hogy most már minden teret visszafoglalhattak az olvasók. A legkisebbek számára például a gyermekkönyvtár elérhetetlen volt a rövidebb nyitva tartás miatt. Folyamatosak lesznek a programok, kiállítások a megyei könyvtárban a következő időszakban. Csatlakoznak például a Munkácsy Negyedet megnyitó eseménysorozathoz is.

Juhász Zoltán a jövőbeni terveivel kapcsolatban megosztotta, hogy a könyvtár a már eddig eltelt több, mint 70 évben is a szakmai innovációk mellé állt. Egyfelől ez egy követendő példa, másfelől pedig komoly kihívás – emelte ki az igazgató. A klasszikus feladatok mellett jól elfértek eddig is az online szolgáltatások. Továbbra is az egyensúly fenntartása lesz a fontos. Megmaradnak a hagyományos funkciók (kölcsönzés, kutatás, író-olvasó találkozók, stb.), kiegészülve az egyre szélesebb körű internetes elérhetőséggel.