Volt párját arra akarta rávenni, hogy vonja vissza az ellene tett feljelentését

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

Büntetőügyben elkövetett kényszerítés hatósági eljárásban bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 32 éves büntetlen előéletű szegedi férfi ellen, aki volt párját arra akarta rávenni, hogy vonja vissza az ellene tett feljelentését.

A férfi és a sértett nő egy internetes társkereső oldalon ismerkedtek meg. Amikor a nő meg kívánta szakítani a kapcsolatukat, a férfi nem nyugodott bele és a sértettel való rendszeres kapcsolatfelvételi próbálkozásaival a sértett magánéletébe önkényesen beavatkozott.

hirdetés

A férfi háborgató magatartása miatt a nő 2022. május 02-án feljelentést tett, amely alapján az Orosházi Rendőrkapitányság zaklatás vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A sértett egyidejűleg az Orosházi Járásbírósághoz megelőző távoltartás iránti kérelmet is benyújtott, de a bíróság az eljárást megszüntette, mivel a sértett kérelmétől elállt, kérelmét visszavonta. A terhelt és a sértett között 2022. május 16-án történt telefonbeszélgetés során a sértett közölte a férfival, hogy rendőrségi feljelentést tett ellene. Ekkor a terhelt azzal fenyegette meg a sértettet, hogy amennyiben a feljelentését nem vonja vissza, el fogja lehetetleníteni őt az élet minden területén.

A férfi fenyegető kijelentésével a sértettet arra akarta rákényszeríteni, hogy mint a sérelmére elkövetett zaklatás vétségének sértettje, az e cselekmény miatt indult büntetőeljárásban törvényes jogait ne gyakorolja. Ennek ellenére a sértett a zaklatás vétsége miatt indult büntetőeljárásban a terheltre nézve terhelő feljelentésében előadottakat tanúkénti kihallgatásai során fenntartotta és a büntetőeljárásban is kezdeményezte a távoltartás elrendelését. Ennek eredményeként a nyomozási bíró a távoltartást előbb négy hónapra, majd még egyszer négy hónappal meghosszabbított időtartamra elrendelte, valamint a férfival szemben rendbírságot is kiszabott – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.