Leszabályozva közlekedhetünk majd a közösségi rollerekkel

opauszki Fotó: Körös Hírcentrum

Még húsvét előtt tartotta meg soron következő ülését a békéscsabai képviselő testület. A Fidesz-KDNP frakció képviseletében Opauszki Zoltán környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnok tartott közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatót.

Talán a legtöbbeket foglalkoztató napirendi pont volt az ülésen a hamarosan induló közösségi rollerszolgáltatás. A Bird Roller először 100 elektromos rollert hoz a megyeszékhelyre, és 73 rollerpontot alakít ki, ahol a járműveket helyezhetik el a felhasználók. Várhatóan április második felében, a hónap végén indul el a szolgáltatás. Az eszközök egy okostelefonos alkalmazáson keresztül érhetőek majd el. A rollerek maximális sebessége 25 km/h, hatótávolságuk akár 40 km is lehet egyetlen feltöltéssel.

hirdetés

Sokak félelme, hogy a projekt indulása után városszerte hevernek majd elhagyott járművek. Ez ellen a vállalkozás is dolgozott ki különböző stratégiákat. A rollerek parkolóponton kívüli elhagyása nem állítja le a megkezdett díjfizetést, a letétel után 30 percig tovább vonja a használati díjat az igénybe vevőtől. Majd a felhasználó legalább 24 órán keresztül nem tudja ismét igénybe venni a szolgáltatást. A cég munkatársai gondoskodnak az eszközök szervizeléséről, töltési helyre szállításáról, az eszközök begyűjtéséről. A szolgáltatás három hónap próbaidővel indul, ha problémák merülnek fel, akkor nem folytatódik tovább – emelte ki Opauszki Zoltán.

Ismételten napirenden szerepelt a Life IP HungAIRy projekt. Az ennek keretében elkészített levegőminőségi terv felülvizsgálatának elfogadására került sor. Békéscsaba részt vesz egy környezetvédelmi projektben, melynek célja a levegőminőség javítása több magyarországi régióban. A pályázat keretén belül a tagok vállalták, hogy a saját településük Levegőminőségi Tervét a pályázatmegvalósítás ideje alatt minden második évben felülvizsgálják. Számos intézkedés történt az elmúlt esztendőkben, amelyek hozzájárulnak a levegő minőségének javulásához is. Többek között a földes utak aszfaltozása, az erdősítés, a kerékpárút-építés mind segítenek ebben.

Bár nem szerepelt a napirendben, szó esett az ülésen a galambok okozta problémákról, továbbá az erre adható válaszokról. Az elszaporodott házi- és örvösgalambok már szinte kezelhetetlen mennyiségű szennyeződést hagynak a belvárosban. A helyzet pedig csak fokozódik majd, amint a kisgalambok is kikelnek. A Városgazdálkodási Kft ügyvezetőjének tájékoztatása szerint fokozott erőfeszítéseket tesznek a közterületek tisztántartása érdekében, új, hatékonyabb tisztítógépet szereztek be. Valamint folytatják a csapdázást, a galambok befogását, meddőséget okozó tápot helyeznek ki a galamboknak.

Az örvösgalambok költöző madarak, és a tavalyinál sokkal nagyobb számban tértek vissza az országba. Több ötlet is felmerült arra vonatkozóan, hogyan lehetne elijeszteni őket a belvárosból, vagy ritkítani a számukat. Műsólyom, valódi sólyom bevetése, vadászokkal való egyeztetés és együttműködés is felmerült.

Zárt ülésen döntött a testület a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetés adományozásáról. Az elismerést több évtizedes elhivatott szakmai munkájával Horváthné Szalai Angelika történelem szakos tanár, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikum oktatója és Kovács József történelem szakos tanár, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium oktatója érdemelte ki.

 

Ez is érdekelheti: