Ezer fölötti minta érkezett idén a Brillante párlatversenyre

Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban megvalósult a 2023-as Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny érzékszervi zsűrizése Békéscsabán.

hirdetés

A megmérettetésre ismét három kategóriában (bérfőzetők, magánfőzők, kereskedelmi főzők) jelentkezhettek az indulók, összesen 1178 minta érkezett. Közel 200 mintával többet neveztek, mint tavaly, ráadásul egyre több a visszatérő versenyző. A párlatokat egy 23 fős zsűri bírálta el, a tagok mind hazai, mind nemzetközi szinten elismert szaktekintélyek. A zsűri elnöke Adamik Anikó, aki a Gyulai Pálinkafesztivál szakmai koordinátora, továbbá a párlatverseny versenyigazgatója is egyben, illetve Lovassy György. Mindketten okleveles élelmiszeripari mérnökök és számos aspektusból foglalkoznak a pálinkával.

A zsűri számítógéppel, egy 100 pontos rendszerben bírál. A rendszer egy sokkal árnyaltabb, részletesebb leírást tud adni a párlatokról az alkategóriáknak, részpontszámoknak köszönhetően. A verseny során keresik a Legjobb Kereskedelmi Pálinkát, a Legeredményesebb Kereskedelmi Főzdét, a Legjobb Magánfőzött Párlatot, a Legeredményesebb Magánfőzőt, a Legjobb Bérfőzetett Párlatot, a Legeredményesebb Bérfőzetőt és a Legeredményesebb Bérfőzdét is. Bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára találnak. Az idei év kiemelt gyümölcse a meggy. Éppen ezért az év meggy pálinkája/párlata is kiválasztásra kerül.

Érdekes párlatok, kombinációk most már évről évre előfordulnak a nevezettek között – tette hozzá Adamik Anikó. Erdei gyümölcsök vegyítése a termesztett gyümölcsökkel, egzotikus gyümölcsök is fellelhetőek a kínálatban. Illetve már a zöldségeket (répát, zellert, céklát) is használják alapanyagként. A legtöbb nevezett párlat idén is szőlőből készült, de sokan küldtek be alma, valamilyen erdei gyümölcs és meggy párlatot is. Romániából, Szlovákiából, Horvátországból és Szerbiából is neveztek főzetők a versenyre. Az ünnepélyes eredményhirdetés május végén, a fesztivál keretében történik majd meg.

 

hirdetés