Számos kitüntetést adtak át az ünnepi testületi ülésen

ünnepi Fotó: Kálmán Tibor hivatalos oldala

Április közepén ünnepi ülést tartott a képviselő testület Békésen. Számos elismerést nyújtottak át az arra érdemeseknek.

Békés Város Díszpolgára lett Varga László. Aktív közéleti ember volt mindig. Ötven éve, amikor Békés város lett, 1973-ban mint fiatal műszaki oktatót megválasztották az akkor alakuló városi Tanácsba, ahol 17 évig végzett maradandó munkát, elsősorban lakókörzete – Bánhida-Gőzös zug – érdekében. Igen sok köze volt a Madzagfalvi Napok 1998-as elindításához, de fáradhatatlanul szervezte, támogatta tanácstagként, tanácsházi osztályvezetőként és képviselőként is a Népi Építészeti Tanácskozást és a Békés-Tarhosi Zenei Napokat. 2007-ben megkapta a Békés városért kitüntetést.

Molnár Mária lett az idei év Békés Város Közszolgálatáért díj kitüntetettje. 1998. február 16-án kezdte meg munkáját a mostani Békés Városi Kulturális Nonprofit Kft. elődjében, a Városi Művelődési Központban. Idén 25 éve annak, hogy fáradhatatlanul dolgozik a békési kulturális életért, a hagyományok megőrzéséért, a lakosság szórakoztatásáért. Mindig fontos volt számára, hogy képezze magát, így hamarosan közművelődési szakember – művelődési szolgáltatásszervezői végzettséget szerzett. Majd néhány évvel később a Tessedik Sámuel Főiskola Gazdasági Karán szerzett főiskolai oklevelet. Ezzel véglegesen elköteleződött a közművelődés, a kultúra felé. Nem csak a nagyobb rendezvények, mint például a Békés-tarhosi Zenei Napok vagy a Madzagfalvi Napok szervezéséből veszi ki a részét, hanem a kulturális központban minden hónapban megnyíló kiállítások, a színházi előadások mindegyike az ő közreműködésével valósul meg.

A Civilek a Városért kitüntetést ezúttal a Békési Önkormányzati Tűzoltóságnak ítélte oda a testület. Békésen 1882-ben tűzoltó társulat alakult, majd a következő évben, 1883-ban a Békési Tűzoltó Egylet jött létre, magas rangú közéleti személyiségek részvételével. Azóta folyamatosan működik Békés városban valamilyen formában tűzoltóság. Hosszú évtizedeken át egyleti, egyesületi formában, majd a katasztrófavédelemről szóló törvény, és a kapcsolódó végrehajtási szabályok értelmében 2012-ben az Önkéntes Köztestületi Tűzoltóságok Önkormányzati Tűzoltóságokká alakultak át.

A békési tűzoltóság 24 órás készenléti szolgálatot ellátó, elsődleges műveleti körzettel rendelkező testület. Három településen: Békés, Bélmegyer és Tarhos közigazgatási területén látja el feladatait. Ez az elsődleges műveleti körzet mintegy 250 négyzetkilométer nagyságú, és több, mint 20 ezer főt magába foglaló közösség.

Tevékenységük rendkívül sokoldalú. A tűzoltás mellett a műszaki mentés keretében természeti csapások elhárításában vesznek részt, balesetek, káresetek felszámolásánál segítenek, az emberélet, a testi épség és az anyagi javak védelme érdekében. Sőt, megtalálják a segítségnyújtás lehetőségét ott is, ahol az nincs kötelezően előírva. A Covid járvány idején is önkéntesen járták a várost és végezték az intézmények, közterületek fertőtlenítését.

Az Év Békési Sportolója címet hárman érdemelték ki: Balogh Ágnes Kíra asztaliteniszező, Fekécs Szilárd súlyemelő és Kiss Petra atléta. Balogh Ágnes Kíra a Szegedi Kis István Református, Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tanulója, a Békési Ifjúsági Asztaliteniszért Alapítvány versenyzője. 2022-ben a felnőtt ranglista versenyen országos bajnokságot nyert. Azóta egyéniben és párosban is felnőtt és utánpótlás versenyeken sorra dobogós helyezéseket ér el. Jelenleg a női egyéni ranglista 5. helyén áll, az U19-es ranglistán párosban 1. helyezettek, az U19-es ranglista egyénin a 2. helyen szerepel. Felmenőire rendkívül büszke, 1973-ban két dédnagyapja is aktívan részt vett Békés városi rangjának kiérdemlésében.

Fekécs Szilárd a Békési TE Súlyemelő Szakosztályának versenyzője. Az elmúlt évben elért legfontosabb eredményei alapján a juniorok között a világ 10-12 legjobb súlyemelője közt van. Az elmúlt évben kiemelendő eredménye között szerepel a 2022 májusában megrendezett görögországi junior-világbajnokságon való részvétele, ahol 13. helyen végzett. Októberben az albániai utánpótlás Európa-bajnokságon a juniorok versenyében összetettben 6. lett. Szakításban 138, lökésben 170 kilót ért el. Ezekkel az eredményekkel előbbi fogásnemben a 7., az utóbbiban a 6. helyet szerezte meg. A Magyar Súlyemelő Szövetség a 2022. év legjobb férfi súlyemelőjének választotta.

Kiss Petra a Békési Diákok Atlétikai Club saját nevelésű, 16 éves békési sportolója, válogatott versenyző. Edzői szerint hozzáállása az edzésekhez, az akaratereje és szorgalma is mintaértékű. A korábbi évek munkája 2022-ben már érmekben is mérhető. Ezüstérmet nyert az U16-os országos bajnokságon gerelyhajításban, illetve bronzérmet a téli dobó országos bajnokságon. Ezekkel az eredményekkel bekerült az U16-os válogatottba és Magyarországot képviselve 2022. szeptember 24-én a csehországi Znojmoban, egy öt nemzet közötti válogatott viadalon vett részt. Ott egyéni csúcsot dobva a döntőbe jutott, ahol 8. helyen végzett.

A „Kecskeméti Gábor” díjat Fekete Józsefné kapta meg idén. Tanítói diplomáját a Debreceni Tanítóképző Főiskolán szerezte. A munkában eltöltött évtizedei alatt gyermekek százait kísérte az írás-olvasás, számolás megtanításától a felső tagozat megkezdéséig. Szakmai fejlődése érdekében folyamatosan képezte magát, számos tanúsítvány, szakvizsga bizonyítja elhivatottságát. 1987-ben kiemelkedő szakmai munkájáért „Miniszteri dicséretben” részesült. 2022-ben iskolája, a Szegedi Kis István Református Iskola több évtizedes, áldozatos, értékteremtő munkásságát „Arany gyűrűs pedagógus” címmel ismerte el.

Kékkovács Mara érdemelte ki 2023-ban a „PRO URBE Békés” kitüntetést. Egészen kicsi kora óta hobbija az olvasás. Emlékei szerint édesanyja látta el az első élményt adó olvasmányokkal. Osztályfőnöke nagy színházrajongó volt, ami rá is nagy hatással volt. Érettségi után a Théba Színiakadémiára jelentkezett. Egy év után a Nemzeti Színház Stúdiójába került, ahol három esztendőt töltött. A Nemzeti Színiakadémia elvégzése után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, melyen 2001-ben végzett Szirtes Tamás osztályában, operett-musical szakon. Diplomaszerzés után rögtön a Budapesti Operettszínházba szerződött, ahol operett és musical szerepekben azóta is rendszeresen látható.

Az első 10 évben elsősorban operett szubrett szerepekben játszott az Operettszínházban, de a világ számos pontján – többek között – Londonban, Tokióban, Los-Angelesben, Amsterdamban is fellépett. Német nyelvterületen 8 évig játszotta egyik kedvencét: A szépség és a szörnyeteg-ben Belle szerepét. Az elmúlt időszakban elsősorban drámai szerepekben látható (az Operettszínházban). Szívének igen kedves előadása a Musicalmesék című gyermekdarab is, amelyet Janza Katával és Polyák Lillával mutattak be gyermekeik születését követően. 6 éve tanít a Pesti Broadway Stúdióban, idén végez a 3. osztálya színész szakon.