Az EU további 1,5 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának

Az Európai Bizottság hétfőn további 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajna számára, a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) harmadik részleteként – jelentette be a brüsszeli testület.

hirdetés

A hitel formájában nyújtandó támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használhatók fel.

hirdetés

Az Ukrajnának nyújtott kedvezményes kölcsön folyósítása feltételek teljesítéséhez kötött. Kifizetéséhez Ukrajnának meg kell erősítenie intézményrendszerét és fel kell készítenie a helyreállításra és az uniós tagság felé vezető útra. A feltételek között korrupcióellenes intézkedések, igazságügyi reformok, a jogállamiság tiszteletben tartása, jó kormányzás és az intézmények modernizációja szerepel. A reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd.

A hétfői kifizetésre azt követően került sor, hogy a bizottság megállapította: Ukrajna továbbra is kielégítő haladást ért el a szakpolitikai feltételek végrehajtása terén, és teljesítette a jelentéstételi követelményeket, amelyeknek célja a pénzeszközök átlátható és hatékony felhasználásának biztosítása. “Ukrajna jelentős előrelépést ért el a jogállamiság megerősítése, a pénzügyi stabilitás fokozása, a jobb üzleti környezet előmozdítása terén” – közölte a testület. Összességében a háború kezdete óta az Ukrajnának nyújtott támogatás mintegy 68 milliárd eurót tesz ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a támogatással kapcsolatban úgy nyilatkozott: “Ukrajna sikeresen visszaveri az orosz agressziót, ugyanakkor a jövője szempontjából alapvető reformokat hajt végre. (…) Az unió 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatása nélkülözhetetlen hozzájárulást nyújt ahhoz, hogy Ukrajna továbbra is fizesse a béreket és a nyugdíjakat, működtesse a kórházakat és az iskolákat, és képes legyen helyreállítani infrastruktúráját” – hangsúlyozta a bizottság elnöke.

MTI

hirdetés