Az ukrán tüzérség megsemmisített egy orosz rohamcsapatot Bahmutnál

Az ukrán 60. gépesített dandár tüzérsége megsemmisítette a Donyeck megyei bahmuti front egyik szakaszán az orosz erők rohamcsoportját – közölte pénteken a Facebookon Roman Hriscsenko, az ukrán erők 127. területvédelmi dandárjának parancsoka.

hirdetés

A katonai vezető közlése szerint alakulatának légi felderítése rögzítette az orosz rohamcsapatot, és értesítette a 60. gépesített dandárt. Szavai szerint utóbbiak tüzérsége két jól irányzott lövéssel megsemmisítette az ellenséges csoportot. “Büszkék vagyunk arra, hogy a légi felderítés és a tüzérség tömören és hatékonyan kommunikál egymással. Az ukrán vadászgépek éberségükkel és pontosságukkal biztosítják az ellenség visszaszorítását” – hangsúlyozta a parancsnok. Arra nem tért ki, hogy konkréten mekkora veszteséget okoztak az orosz hadseregnek.

hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét haditanácsot hívott össze, amelyen egyebek mellett meghallgatta Olekszandr Szirszkijnek, a szárazföldi erők parancsnokának jelentését. “Meghallgattuk Szirszkij tábornok jelentését, akinek alakulatai erejükön felül teljesítve bizonyos irányokban visszavonulásra kényszerítették az ellenséget” – írta Zelenszkij a Telegramon.

Szirszkij a héten többször adott hírt az ukrán katonák Bahmutnál aratott sikereiről. Közölte, hogy az ukrán erők ellentámadásba mentek át, helyenként két kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat, akik több állásuk feladására kényszerültek. Volodimir Zelenszkij tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők több vezetőjének beszámolóját is meghallgatták. Ezek alapján az elnök közölte, hogy a dél-ukrajnai odesszai régióban és az ország északi részén is az ukrán erők ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a Twitteren közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem vezetett semmire egyetlen arra irányuló kísérlete sem, hogy “megfelelő válaszlépésekkel” megfélemlítse Ukrajnát és a világot, Oroszország számára pedig a legrosszabb csak most kezdődik. Danyilov arra reagált, hogy csütörtökön a Kreml “megfelelő választ” ígért a Nagy-Britannia által adományozott nagy hatótávolságú Storm Shadow típusú rakéták Ukrajnába érkezésére.

MTI

hirdetés