Kezdetét veszi a békési művelődési ház energetikai felújítása

Megújult a városháza homlokzata Békésen

Békés Város Önkormányzata sikerrel pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz TOP_PLUSZ-.2.1.1 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázati kiírásán, melynek keretén belül 439,07 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.

hirdetés

Békés város szépítése során egy újabb impozáns, a város életének meghatározó épülete került sorra. Az alábbi projektben a fejlesztés által érintett épület a Békés, Széchenyi tér 4. szám alatti műemléki védelem alatt álló művelődési ház. Az 1906 m2-es épület több, mint 15 éve nem esett át energetikai felújításon.

A projekt közvetett célja egyrészt az épület hatékonyabb energiahasználatának megteremtése, ezáltal pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés. A projekt közvetlen célja az energetikailag rossz állapotú művelődési ház energetikai felújítása, azaz az épület homlokzat és födém hőszigetelése, külső nyílászáróinak és a meglévő világítótestek korszerű, LED-es izzókra történő cseréje. Továbbá a korszerűtlen gázkazánok cseréje új, kondenzációs gázkazánokra, fűtési rendszer- hőközpont korszerűsítése, időjáráskövető fűtés szabályozással és hővisszanyerős központi légkezelővel kialakított légtechnikai rendszer kialakítása illetve az épület projektarányos akadálymentesítése.

A fejlesztés rendkívül környezettudatos lépés Békés város számára, az épület használóira, valamint a település teljes lakosságára és a településen működő vállalkozásokra, hiszen rájuk közvetetten kedvezően hat az épület fenntartási költségeinek csökkenése. A pályázó elkötelezett az energiahatékonyság, a környezettudasság terén, ezért kívánja megvalósítani az épület energetikai felújítását. Az önkormányzat biztosítani kívánja a korszerű körülmények közötti művelődési feltételeket a látogatók számra. Az intézmény jelentős kulturális szereppel bír és valamennyi generáció számára magas színvonalú művelődési lehetőséget nyújt. Mindezek miatt fontos és hiánypótló kulturális szerepet tölt be a város életében. A projekt várható befejezése 2023.12.31.

Kiemelt képünkön a Békési Polgármesteri Hivatal látható, amelynek homlokzata 2022-ben újult meg.

hirdetés