A vendéglátásban kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban tartottak előadást az iparkamaránál

Fotó: Pintér Vince/BMKIK. A képen balról Török Csaba, jobbról Vozár Márton

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felé kötelező regisztrációról és adatszolgáltatásról tartottak szerdán előadást a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

Vozár Márton, a kamara alelnöke, a kereskedelmi tagozat vezetője elmondta, sokáig vártak arra, hogy megjelenjenek a konkrétumok a vendéglátásban kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban. „Nem tudtuk, milyen technikai háttérre lesz szükség, hogyan működik majd mindez a gyakorlatban. Az online pénztárgépek korában feleslegesnek tartjuk az NTAK-ot. Viszont úgy tudjuk, törvényi előkészítés előtt áll, hogy a pénztárgépek helyett csak ez a rendszer marad, ami az adatszolgáltatást apróbb részletekre bontja, mintha csupán a pénztárgépet használnánk. Továbbra is úgy gondoltuk, hogy az NTAK jobban alkalmazkodhatna a forgalomhoz, hiszen egy garázsbolt üzemeltetése közel sem akkora pénzmozgással jár, mint egy nagy étteremé, de mivel jogszabály így írja elő, kénytelenek vagyunk elfogadni” – mondta Vozár Márton.

hirdetés

A kamara rendezvényén Török Csaba, a Using Kft. ügyvezetője a szerda tájékoztatón egyebek mellett azt is elmondta a vállalkozóknak, kinek kötelező az NTAK adatszolgáltatás, milyen adatokat kell megadni és hogyan kell azokat beküldeni, hogyan készíthet a vállalkozó NAV online számlát.

„Egygombos rendszert dolgoztunk ki, ami a kisvállalkozóknak, kevés terméket forgalmazóknak igen könnyen kezelhető. A termékeket előzetesen fel kell vinni, hozzá kell tenni az áfakulcsokat, kiszereléseket. A programot egyébként igyekeztünk nagyon felhasználóbaráttá tenni” – mondta Török Csaba.

NTAK előadás iparkamara
Fotó: Pintér Vince/BMKIK. A képen balról Török Csaba, jobbról Vozár Márton.