Felújítási munka során lopott egy házból egy eleki férfi

pénz, pénztárca, forint Illusztráció: Pixabay.com

Nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában végrehajtandó (!) börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt egy 35 éves büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő eleki férfi ellen, aki felújítási munka során lopott egy házból – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.

A férfi a cselekmény elkövetésének idején szobafestő-mázolóként dolgozott egy gyulai vállalkozónál; a cselekmény elkövetésének napján és az azt megelőző napokban egy kétegyházi lakóház külön bejáratú földszinti részének felújítási munkálatait végezte.

hirdetés

A férfit 2022. október 04-én reggel a főnöke vitte el az ingatlanhoz, majd a vállalkozó a nála lévő kulccsal kinyitotta az utcai kaput, valamint a munkálatok alatt álló ingatlanrész ajtaját és a terheltet egyedül hagyta a helyszínen. A férfi a festési munkálatok elvégezése közben, a délelőtti órákban az ingatlan emeleti részéhez tartozó, hátsó bejárati ajtóhoz ment, amit zárva talált, de rövid keresés után, az ablakpárkányon megtalálta az ajtó kulcsát. A férfi a kulccsal kinyitotta a bejárati ajtót és a lépcsőn felment az emeletre, ahol értékek után kezdett kutatni.

Egy asztalon hagyott pénztárcából 20.000.-Ft készpénzt vett magához, majd annak reményében, hogy nagyobb összegű készpénzt talál, folytatta a kutatást. Ennek során egy kis szekrényben megtalált egy széfet, majd egy dobozban a széf 2 db kulcsára is rálelt. Amikor azonban megkísérelte kinyitni a széf zárját, az egyik kulcs az erőltetés hatására eltört. Ezt követően a terhelt a kulcs fémből készült részét kézzel kihúzta a zárból, majd a törött kulcsot és a másik kulcsot visszatette a dobozba, mintha mi sem történt volna; lement a lépcsőn, bezárta az ingatlan ajtaját, azt a kulcsot is visszatette a helyére és folytatta a festési munkálatokat, amíg a főnöke meg nem érkezett és haza nem vitte.

A megtalált széfben közel 3.000.000.-Ft készpénz volt, amelyet a terhelt jogtalan eltulajdonítási szándékkal megkísérelt elvenni, azonban mivel a széf zárszerkezetének kinyitása során a kulcsot eltörte, a lopási cselekményét nem fejezte be.