Magyarország és Románia közös gazdaságfejlesztési programot indít

Kereskedelmi Fotó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (archív)

Magyarország és Románia közös gazdaságfejlesztési programot indít – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Nagyváradi Gazdasági Konferencián. A találkozón részt vett dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi Iparkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozatának elnöke is.

Számos fontos tényről számoltak be a Nagyváradi Gazdasági Konferencián. Egyebek mellett szó esett arról, hogy a nagy elektomos autóipari beruházások egy jelentős része hazánk keleti részére érkezik, amelyből a román oldalon Bihar, Arad, Szatmár és Szilágy megyék is profitálnak. Magyarország és Románia közös programot indít, hogy a beszállítói láncok fejlesztése határon átívelő módon történhessen.

hirdetés

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi Iparkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozatának elnöke elmondta, a két ország egyre szorosabb kapcsolatot ápol egymással, Románia már a harmadik legfontosabb exportpartnere Magyarországnak. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 29 százalékos növekedéssel elérte a 12 milliárd eurót, ami rekordnak számít. Románia Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca, és a román import is csúcsot döntött 2022-ben.

Szijártó Péter a konferencián közölte, folytatják a sikeres erdélyi gazdaságfejlesztési programot, amelynek keretében eddig 174 milliárd forint értékű beruházás valósult meg 88,5 milliárd forintos költségvetési támogatással.