Kártékony bot élt vissza a Körös Hírcentrum nevével

KHC logó lead kép

Egyik olvasónk jelezte, hogy ma reggel egy Körös Hírcentrum nevű Facebook profil ismerősnek jelölte, majd üzenetben azt állította, ő lett a nyereményjátékunk nyertese. Olvasónkat külön regisztrációra kérte, amelyet egy webcímre kattintva tehet meg.

hirdetés

Az üzenetben feltételezhetően egy kártékony webcím (URL) szerepel, amelyet egy úgynevezett bot küldhetett. A bot egy olyan szoftver, amely automatizált feladatokat hajt végre meghatározott algoritmus szerint, interneten keresztül. Így például olyan tartalmú leveleket kézbesít, amely lehetőséget ad további visszaélésekre. Olvasónk résen volt és nem dőlt be a csalásnak.

hirdetés

Legyen gyanakvó! Mutatjuk, mire kell figyelni, ha hasonló üzenetet kapna a Körös Hírcentrum nevében!

  • A Körös Hírcentrum, mint Facebook oldal, nem tud ismerősnek jelölést küldeni. Csupán ajánlást, hogy kövessék oldalunkat. /Fontos megkülönböztetni a két opciót! Facebook oldalként nem tudunk (így nem is szoktunk) ismerősnek jelölést küldeni. Ugyanakkor ajánlást (vagy kérést) arra vonatkozóan, hogy kövessék oldalunkat, igen./
  • Egy adott nyereményjátékot követően, a sorsolás után kollégánk veszi fel a kapcsolatot a nyertessel, további regisztrációt nem kérünk.

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a különböző internetes csalások. Ha el akarjuk kerülni az áldozattá válást, ismernünk kell a legjellemzőbb elkövetési módszereket. A rendőrség korábban összeírt néhány jó tanácsot, amelyeket érdemes észben tartani.


A bot kifejezés a robot szóból alakult ki, egyszerűsödött. Egy bot (más néven: számítógépes bot, internetes bot, szoftveres bot, web bot), egy olyan szoftver, amely automatizált feladatokat hajt végre meghatározott algoritmus szerint, interneten keresztül. Jellemzően a botok egyszerű és szerkezetileg ismétlődő feladatokat hajtanak végre, sokkal nagyobb hatásfokkal, mint amennyire egy ember képes lenne. A botok megjelenése, felhasználása kezdetben a világhálón történt, de mára már az egész interneten általánosan elterjedt. 2012 óta a világ webes forgalmának jellemzően több mint felét botok generálják.A felhasználás szempontjából megkülönböztetünk hasznos, és kártékony botokat.


 

hirdetés