Gyűrűt kaptak a cserebökényi rétisas fiókák

rétisasok gyűrűzése Fotó: Őze Péter

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve hat rétisas fiókára tettek ornitológiai jelölőgyűrűt a napokban.

Az idén a Cserebökényi-pusztákon és Hódmezővásárhelyen, a Kék-tó térségében összesen négy fészekben találtak rétisas fiókákat. Három fészeknél történt gyűrűzés, mindegyikben két-két fióka nevelkedett. A gyűrűzött madarak 4-7 hetesek voltak. A vizsgált területen korábban három helyen hiúsult meg a költés.

hirdetés

A rétisas a legkorábban költésbe kezdő ragadozómadár fajunk. Rendszerint decemberben elkezdi a fészek építését, tatarozását. Figyelembe véve a 38-40 napos kotlási időt, a most 7 hetes fiókák esetében már január végén, február elején elkezdődött a tojásrakás.

A rétisasok fészekalja leggyakrabban kettő, ritkán három tojásból áll, de előfordul az egy tojásos is. A fiókák május végén, június elején hagyják el a fészkeket, de a családok a nyári időszakban, a fiókák kirepülését követően is együtt maradnak – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

rétisasok gyűrűzése
Fotó: Őze Péter