Visszatértek dél-afrikai telelőhelyeikről a gyurgyalagok

gyurgyalag, madár Illusztráció: Pixabay.com

A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira visszatértek dél-afrikai telelőhelyeikről a gyurgyalagok. A tízezer kilométeres út megtétele után szinte rögtön hozzá is fogtak a költőhelyül szolgáló, hosszú üregeik elkészítéséhez.

A fokozottan védett gyurgyalag Európa egyik legszebb, legszínpompásabb madara. Hasa és mellrésze kékeszöld, dolmánya és feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Az egyik legkésőbb visszatérő faj, csak április végén, május elején jelenik meg.

hirdetés

Általában folyók szakadó partjában, homokbányák, kubikgödrök falában alakítja ki költőüregét, melynek hossza akár a két métert is elérheti. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül elsősorban a Hármas-Körös és a Maros mentén költenek, de szép számban fészkelnek a Dévaványai-Ecsegi puszták anyaggödreiben is – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.

A hím gyurgyalagok násztevékenysége rendkívül érdekes: ajándékokkal, azaz rovarokkal kedveskednek a tojóknak, így akarják bizonyítani, hogy képesek az utódnevelésre. A tojók általában 5 tojást raknak, melyekből 20-22 nap elteltével kelnek ki a fiókák. Ha sok a rovar (ahogyan az idei tavaszon is), akkor ötnél több tojás is lapulhat a költőüregben. A gyurgyalagok igazi rovarspecialisták, főként repülő rovarokkal táplálkoznak.