Finnországba látogattak a Közgé oktatói

Finnországba látogattak közgések

2023. április 14-22. között Békéscsaba testvérvárosába, a finnországi Mikkelibe utazott a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium hat oktatója az iskola „Szakmai látogatás és továbbképzés Európában az innovatív szakképzésért” című projektjének keretén belül, mely projekt Európai Unió Erasmus+ programjának pénzügyi támogatásával valósul meg.

hirdetés

A delegációt fogadó intézmény az Etelä-Savon Koulutus Oy (Esedu) szakképző volt, amely iskola széles képzési palettáján megtalálhatóak azok a területek is, melyeket a Széchenyi szervez, azaz a turisztikai, vendéglátóipari és pénzügyi képzések. Az egyhetes program során a résztvevők elsősorban ezeken a területeken bővítették ismereteiket, és tettek szert jó gyakorlatra, ugyanakkor a finn kollégákkal való találkozás alkalmat teremtett a kölcsönös tapasztalatcserére is.

hirdetés

A finn iskola bemutatta a képzés helyszíneit, a használt eszközöket, berendezéseket, az oktatási és képzési rendszer felépítését, a belső és külső szakmai gyakorlatok szervezését, különböző oktatásszervezési és módszertani megoldásokat, a fiataloknak szervezett rendezvényeiket. A résztvevők hétvégi, délutáni programját Helsinki, illetve Mikkeli nevezetességeinek felkeresése tartalmazta, amely a történelmi, kulturális ismeretek bővítésén túl szintén alkalmat adott az angol nyelv gyakorlására, ami a látogatás munkanyelve volt, ugyanakkor néhány új finn szót, kifejezést is sikerült megtanulni.

A Sataedu iskola számára sem ismeretlen az Erasmus+ program, maguk is aktív résztvevői a programnak, melynek köszönhetően számos külföldi iskolával alakítottak már ki jól működő kapcsolatot. Ezzel a látogatással a Széchenyi iskolával is megalapozta a szakmai együttműködést, hiszen aláírásra került egy megállapodás, az ún. Memorandum of Understanding, mellyel hosszú távon szeretne a két intézmény kölcsönös tanulói és oktatói mobilitásokat megvalósítani.

Finnországba látogattak közgések

hirdetés