Friss hírek érkeztek Suhajda Szilárdról, már tudják, hol van

Suhajda Szilárd Forrás: Suhajda Szilárd hivatalos sportolói oldala

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, hogy meghódítsa Földünk legmagasabb pontját. Vasárnap elindult a Mount Everest alaptáborából, hogy a tervek szerint május 24-én felérjen a csúcsra. Szilárd azonban már több mint egy napja nem adott életjelet magáról. Csütörtök este friss hírek jelentek meg a hegymászó Facebook oldalán, már tudják, hol van, ugyanis ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.

Szilárd jeladója utoljára szerdán, magyar idő szerint 23:15-kor küldött jelet. Azóta azonban nem frissült a pozíció és Szilárdról semmit sem tudtunk. Csütörtök este érkezett a hír, miszerint ruházata alapján egyértelműen beazonosították.

hirdetés

Mint azt a bejegyzésben írják, a háttércsapat még szerda este felvette a kapcsolatot a hegymászó alaptábori logisztikáját biztosító expedíciószervező ügynökséggel, hogy előkészítse a vélhetően fáradt mászó támogatását. Ezután minden, a hegyen még fent lévő expedíciós ügynökséggel kapcsolatba léptek és megfeszített erővel kezdtek azon dolgozni, hogy Suhajda Szilárdot felkutassák és biztonságban lehozzák. Bíztak abban, hogy Szilárd önerőből le tud ereszkedni a Déli-nyereg 8050 méteres magasságára.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban

– mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.

Pintér László hegymászó szakíró a Facebook oldalán szintén megerősítette a hírt. Hozzátette: nagyon csekély esélyt lát arra, hogy a mentőcsapat életben találja Szilárdot. Ugyanakkor bíznak a csodában.

Kapcsolódó: Suhajda Szilárd édesapja: „Veled vagyunk és imádkozunk érted!”

Minden korábbi írásunk és beszélgetéseink Suhajda Szilárddal, itt található. Néhány nappal az expedíciót megelőzően beszélgettünk a békéscsabai születésű hegymászóval. Elmondta, hogy régóta dédelgetett álma volt megmászni a Mount Everestet. Miután feljutott a K2 (a Föld második legmagasabb hegycsúcsa) és a Lhoce csúcsára is, teljesen tisztán – oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül -, úgy érezte, készen áll pályafutása legnagyobb feladatára. A beszélgetés itt hallgatható vissza: