Suhajda Szilárd édesapja: „Veled vagyunk és imádkozunk érted!”

Suhajda Szilárd eltűnt, békéscsabai hegymászó Fotó: Suhajda Szilárd / Facebook

Suhajda Szilárd kedden indult csúcstámadásra a 7950 méteren lévő négyes táborból. Szerda hajnalban már nagyjából 8700 méteres magasságból jelentkezett műholdas telefonon. Ekkor úgy érezte, képes felérni a csúcsra és onnan biztonságosan visszaereszkedni a négyes táborba. Azonban a csúcs elérésének becsült időintervallumában nem jelentkezett és azóta sem adott életjelet magáról. Jeladója utoljára szerdán, magyar idő szerint 23.15-kor jelzett, eszerint Szilárd 50 méterre volt a csúcstól, 8795 méteren járt.

hirdetés

Csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy csapat észlelte és ruházata alapján egyértelműen beazonosították. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

hirdetés

A tervek szerint, pénteken megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá. Felesége szerint kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, ugyanakkor bízik férjében és hisz a csodákban.

Suhajda Szilárd édesapja az alábbi sorokat írta csütörtökön késő este közösségi oldalán:

“Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most engedd el és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj!

Összetartva az ország, barátok és rokonok – VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, – hogy szia “édesapa” újra itthon… 🙂

Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket…
Szeretünk és nagyon várunk HAZA‼️

Tarts ki, erős vagy!” – írta Suhajda Tibor.

Minden korábbi írásunk és beszélgetéseink Suhajda Szilárddal, itt található. Néhány nappal az expedíciót megelőzően beszélgettünk a békéscsabai születésű hegymászóval. Elmondta, hogy régóta dédelgetett álma volt megmászni a Mount Everestet. Miután feljutott a K2 (a Föld második legmagasabb hegycsúcsa) és a Lhoce csúcsára is, teljesen tisztán – oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül -, úgy érezte, készen áll pályafutása legnagyobb feladatára. A beszélgetés itt hallgatható vissza:

hirdetés