Leghamarabb szombat délutánra érhetnek oda a serpák Szilárdhoz

Suhajda Szilárd Suhajda Szilárd, a Lhoce-expedíción – Fotó: Suhajda Szilárd Facebook oldala

A magyar hegymászóért küldött serpák jelenleg is felfelé tartanak, leghamarabb szombat délutánra érhetnek oda Suhajda Szilárdhoz – jelentette be Pintér László hegymászó szakíró ma hajnalban.

„A tervek szerint 26-án reggel elindult felfelé a mentésre szervezett három fős serpa csapat, köztük a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa, valamint a nemrégiben Carlos Soria mentésében részt vevő Mikel Sherpa, hogy elérjék Suhajda Szilárdot. Simone Moro helikopterrel egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát a csúcs esésvonalában.”

hirdetés

A serpák jelenleg is felfelé haladnak. A 2-es tábortól a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény és mivel a művelet haladásáról részletinformációkat nem szeretnénk közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében a művelet befejeztéig, lényegi információkkal még előfordulhat, hogy 12 vagy akár 24 óráig sem tudunk szolgálni

– írja Facebook posztjában.

László megköszönte a rengeteg támogatást, az aggódó szavakat Szilárdért.

„Nagyon köszönjük továbbra is az elképesztő támogatást, megértjük, hogy a felfokozott várakozásban mindenki minden percben a híreket várja, de minden erőnkkel a mentés koordinálására szeretnénk fókuszálni, ezért bízunk a megértésetekben” – fogalmazott.

Minden korábbi írásunk és beszélgetéseink Suhajda Szilárddal, itt található. Néhány nappal az expedíciót megelőzően beszélgettünk a békéscsabai születésű hegymászóval. Elmondta, hogy régóta dédelgetett álma volt megmászni a Mount Everestet. Miután feljutott a K2 (a Föld második legmagasabb hegycsúcsa) és a Lhoce csúcsára is, teljesen tisztán – oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül -, úgy érezte, készen áll pályafutása legnagyobb kihívására. A beszélgetés itt hallgatható vissza: