Több körzetben cserélődnek a háziorvosok Békéscsabán

Opauszki Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban tartotta meg soros májusi ülését Békéscsaba képviselő-testülete. A Fidesz-KDNP frakció képviseletében Opauszki Zoltán és Paláncz György tanácsnokok értékelték a közgyűlést sajtótájékoztatójuk keretében.

hirdetés

Napirendre került a 2022. évről szóló zárszámadási rendelet. Ezzel kapcsolatban Opauszki Zoltán megosztotta, a számos bizonytalansági tényező ellenére a szigorú, fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően a 2022. évi költségvetés teljesítésének számai azt mutatják, hogy a betervezett feladatokat az önkormányzat teljesítette. Ehhez nagymértékben hozzájárultak az önkormányzat bevételeinek a korábban tervezettnél kedvezőbb teljesítési számai. Érdekes adat például, hogy az iparűzési adóbevétel 98 millió Ft-tal túlteljesítette az eredeti előirányzatot. 306 millió forint maradt összesen az önkormányzat számláján az előző évről.

hirdetés

Szintén hallhatta a testület a rendőrség beszámolóját. Ezzel kapcsolatban a tanácsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a megyeszékhely továbbra is biztonságos, azonban a közlekedési szabályok betartatásában kérték a rendőrök közreműködését egyes területeken. Figyelemre méltó, hogy már nem a gyorshajtás a legjelentősebb baleseti ok. Hanem az elsőbbség meg nem adása, illetve a szabálytalan kanyarodás. Továbbá köszönetet mondott a Tanya-program folytatásáért, hiszen a körzeti megbízott sokat tesz a tanyákon élők biztonságérzetéért.

Zárt ülésen döntöttek a képviselők a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetés adományozásáról. Az elismerést a Békéscsabai Mentőállomás, valamint a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó kollektívája érdemelte ki idén. A Békéscsabai Hűségdíjról ugyancsak született döntés, ezt összesen nyolcan kapják majd meg.

Paláncz György a személyügyi kérdésekkel kapcsolatban tájékoztatott. Több óvodavezető megbízatása lejárt, ezeket a testület újabb öt évre meghosszabbította. Marad Hrabovszki Zoltánné a Békéscsabai Tündérkert Óvoda, Pribelszki Péter Ivánné a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda, Kócsi Sándorné a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda, Szegfű Ferencné a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központ, és Nagyné Kerekes Anikó a Penza Lakótelepi és Dr. Becsey Oszkár Utcai Óvoda vezetője.

Az ülésen szó eshetett arról is, hogy további háziorvosi körzetekbe érkeznek új szakemberek. A Lencsési lakótelepen a 17. számú háziorvosi körzetben, amely korábban a tavaly elhunyt dr. Ferenczi Attiláé volt, a jövőben dr. Janurik István rendel majd. A 3. számú háziorvosi körzetet ellátó dr. Ágoston Katalin bejelentette, hogy 2024. január elsején nyugdíjba vonul. A praxis kapcsán megállapodást is kötött a békéscsabai, Debrecenben diplomázott dr. Vlcskó Luca általános orvossal, háziorvostan szakorvosjelölttel, aki várhatóan idén ősszel szakvizsgázik. A 2. számú házi gyermekorvosi körzetben pedig dr. Huszár Ildikó vonul nyugdíjba. A praxisjogot Bujdosóné dr. Kovács Bernadett gyermek- és infektológus szakorvos vesz át tőle.

hirdetés