Dancsó Tibor: Jó lenne, ha a város intézményei nyereségesen működnének!

Dancsó Tibor Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

A májusi békéscsabai közgyűlésen számos beszámolót fogadhatott el a testület, szó esett óvodavezetői kinevezésekről, illetve a LED-csere program ugyancsak napirenden szerepelt. Ezekről a témákról adott tájékoztatást a Körös Hírcentrum stúdiójában, valamint közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatóján Dancsó Tibor, a DK békéscsabai önkormányzati képviselője.

Békéscsaba szerencsére nem csak a nevében békés város, kitűnő a közbiztonság – kezdte a rendőrségi beszámoló értékelését a képviselő. Azonban a testületi tagok azt kérték, hogy ha lehet, fordítson a rendőrség nagyobb figyelmet a járdán kerékpározókra, a tilosban parkolókra, vagy éppen az este, átalakított kipufogóval hangoskodó járművekre. Bizonyos településeken például a tilosban parkoló járműveket el is szállítják, nem csak megbüntetik.

hirdetés

Sor kerülhetett a 2022-es zárszámadási rendelet elfogadására is. A nehézségek, megszorítások ellenére jól gazdálkodott az önkormányzat, pénzmaradvány is keletkezett. Ezt a pénzt azonban ahelyett, hogy tartalékolná az önkormányzat, már szét is osztották különböző célokra. Dancsó Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy az idei költségvetés is csak abban az esetben lesz egyensúlyban, ha ingatlaneladásból legalább 1 milliárd forint bevétele lesz az önkormányzatnak. Éppen ezért óvatosabban kellene költekezni.

Szintén téma volt az ülésen a belvárosi parkolóház kérdése. Ez egy több mint tíz éve működő olyan cége a városnak, ami ötven százalékban városi tulajdon. Bár haszonszerzés reményében hozták létre, eddig minden évben veszteséges volt – emelte ki Dancsó Tibor. A működéséhez városi kölcsönre van szükség. Mivel a veszteség folyamatos, a parkolóház folyamatosan más céloktól veszi el az anyagi forrást. Példaként hozta fel, hogy Békésen évek óta iskolakezdési támogatást kapnak a gyerekek, mert kigazdálkodja a város. Békéscsabán ez a veszteségek miatt sem kivitelezhető.

Törvényi előírás, hogy az energiakereskedő cégek valósítsanak meg, támogassanak energiahatékonysági programokat a forgalmuk bizonyos százalékából. Egy kft. most ilyen okból kifolyólag LED-csere programot hirdet Békéscsabán. A lakosság a régi izzókat becserélheti ledes, energiatakarékos égőkre. A képviselő kifejtette, hogy az ötlet teljes mértékben támogatott, azonban célszerű lenne olyan lakosokat előnyben részesíteni, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy ezeket a ledes izzókat maguk megvegyék.

Dancsó Tibor feltett egy kérdést is a Csaba Parkkal kapcsolatban, miszerint mik az első tapasztalatok az üzemeltetéssel kapcsolatban. Mennyi emberre van szükség az üzemeltetéshez, mennyi látogató érkezik, mennyi a bevétel. Tart attól, hogy ha nem lesznek megfelelőek a látogatói számok, akkor a park is csak további veszteséget okoz majd.

A képviselővel készült interjút itt hallhatják: