Hűvösebb, de jóval csapadékosabb volt az idei tavasz

másodfokú, Hidegfront, másodfokúra, zivatarok, ausztrália, eső, zivatarveszély Fotó: Pixabay

Összességében átlaghoz közeli volt a tavaszi középhőmérséklet. Csapadékból mindhárom hónap átlag felett teljesített – írja az Időkép.

A 2023-as tavasz kissé hűvösebbre, de annál csapadékosabbra sikeredett itthon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérései szerint az évszak középhőmérséklete 10,9°C volt, ami csak 0,2 fokkal maradt el az utóbbi 30 év átlagától.

hirdetés

Érdekesség, hogy a tavaszi hónapok közül a március volt a legenyhébb, 1,7 fokkal haladta meg az átlagot, miközben az április 2 fokkal volt hűvösebb az átlagnál. Májusban sem robbant be a nyár, a havi középhőmérséklet 0,3 fokkal volt alacsonyabb a sokévi átlaghoz képest.

Ami a csapadékot illeti, a csapadékos tél után a tavasz is úgy döntött, hogy nem fog fukarkodni az égi áldással. Az évszak csapadékmennyisége 161,9 mm volt, ami jóval több, mint a 30 éves átlag (139,1 mm). Március 21%-kal, április 13%-kal, május pedig 16%-kal volt csapadékosabb a megszokottnál.

Kékestetőn zuhogott a legtöbb, 281,5 mm, míg a nagyhegyesi Elep állomáson csak 87,1 mm esett. A Dunántúl nyugati és délnyugati részei, valamint a hegyvidékek voltak a legcsapadékosabbak, a legkevesebb csapadék pedig a Tiszántúlon esett.