Herczeg Tamás: Már most forgalmas a Wenckheim kerékpárút

Herczeg Tamás, Wenckheim kerékpárút Fotó: Körös Hírcentrum

Több fejlesztés átadására is sor kerülhetett Békéscsabán az elmúlt napokban, ráadásul a Wenckheim kerékpárút is országos elismerést kapott. Ezekről az eseményekről is beszélgettünk Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A békéscsabai piac megújulása hónapok óta tart, a végső simítások zajlanak éppen a hivatalos átadó előtt. Jelenleg folyamatos a tárgyalás, egyeztetés a régi és új árusítókkal. Egy nagy területű, fedett-nyitott új vásárcsarnok épül, a parkolóház már használatban van. Emellett pedig a vásártér környéke is jelentős fejlődésen megy keresztül. Új parkolóhelyek jönnek létre, fákat ültetett a kivitelező. A projekt a célegyenesben van, reménykedünk a mielőbbi megnyitásban – emelte ki a képviselő.

hirdetés

A Magyar Falu Program az 5000 fő alatti lélekszámú településeknek nyújt fejlesztési lehetőséget több területen is. Korábban orvosi eszközök beszerzésére, közösségi terek felújítására, kisboltok támogatására szintén lehetett pályázni. Évről évre ez az egyik legjobban várt programcsomag. Jelenleg a belterületi utak és járdák fejlesztése, felújítása került terítékre, erre a keret országosan 5 milliárd forint – tette hozzá Herczeg Tamás. Hamarosan megjelenik a falusi civil alap is, erre helyi közösségek pályázhatnak.

A helyi turizmus fellendítésében egyre nagyobb szerepet kap majd a kerékpározás, különösen azért, mert a Wenckheim turista- és kerékpárút lett idén az ország választottja. Kastélyokat és egyéb látványosságokat kötnek össze a szakaszok, illetve Békéscsaba belvárosi részében is több útszakasz megújulhatott a projekt keretében. Ennek köszönhetően pedig még többen választják majd a kétkerekűt. Települések között is tapasztalható, hogy egyre nagyobb a kerékpáros forgalom – emelte ki a képviselő.

Az elmúlt években több elismerést is alapított, és adott át az országgyűlési képviselő. Az elmúlt hetekben több Közösség díj már gazdára talált. A tanév végén kiosztásra kerül még a Tehetség díj, amelyet nyolcadikos diákok kapnak meg a ballagáskor. Utóbbi minden választókerületi településen, ahol működik általános iskola, átadásra kerül. A díj a kitűnő teljesítmények elismerésére szolgál és a pedagógusok döntenek a kitüntetett személyekről. Átadta már a képviselő a Köszönet díjat, amelyet a Csabagyöngyében, illetve korábban az Ifiházban működő közösségek munkájának elismerésére hozott létre. A negyedik pedig az Esély díj, ezzel olyan embereknek az életét, munkáját, szorgalmát, kitartását szeretné elismerni, akik nehezebb helyzetben vannak, mint a többség.

A képviselővel készült teljes interjút itt meghallgathatják: