Nevet kapott a Szent-Györgyi Technikum alkotóháza

Szent-Györgyi Fotó: Körös Hírcentrum

Fajó János nevét vette fel a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium alkotóháza. Az ünnepélyes névadásra a közelmúltban került sor.

hirdetés

Az eseményen Tálas Csaba, a BSzC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium igazgatója kifejtette, hogy mindenki, aki az iskolába lép, elcsodálkozik az épületeket összekötő fedett folyosókon. A tervező szándéka szerint ezek a folyosók a fűtést szolgálták a kazánházból indulva. Ez a rendszer nem lett volna energiahatékony, meg is szűntették. A kazánház megmaradt, idővel tornatermet szerettek volna kialakítani benne, azonban erre nem volt alkalmas. Arra jutottak, hogy a kreatív ágazatot segítő tanműhelyet, amely az Őr utcán volt, behozzák ebbe az épületbe. Így jött létre az alkotóház 2007-re.

hirdetés

Szerettek volna idővel egy méltóbb nevet ennek az épületnek. Bár Békéscsabán a legtöbben Munkácsy Mihályra gondolnak, ha a művészet kerül szóba, azonban rajta kívül is számos, a megyeszékhelyhez kapcsolódó kiváló művész élt és él. Fajó János nevét Novák Attila vizuálpedagógus, képzőművész javasolta, a diákok és a pedagógusok támogatásával.

Váradi Mátyás, a Fajó János Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, Fajó János neve, és az általa képviselt modern művészet része lehet a mai életnek, nem egy poros valami. A művész mindig büszke volt békéscsabai indulására. Helye van Munkácsy mellett a városban.

Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze hozzátette, ezzel a névválasztással az iskola kap egy erősen egyetemes, mégis egy erősen helyi hangsúlyt. Egy mintát, egy példát kaphatnak a művész neve által az itt megforduló fiatalok. Fajó Jánosnak számos oldala volt. A konstruktivista szemléletű művész célja a látvány megtisztítása. A természeti formákat geometriai formákra redukálta. Fajó János életében is kizárt mindent, ami az alkotástól elterelte volna.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója nem a korábban megírt beszédét osztotta meg a hallgatósággal. Ehelyett kifejtette, a művészet igen közel áll hozzá. Az ágazat szakmái olyan szintű kreativitást kívánnak meg, amelyet kevés más területen alkalmazhatnak a diákok. Hiszen például egy hegesztési folyamatban teljesen másra helyeződik a hangsúly. Fajó János a számos megyei kötődésével olyan értéket képviselt, képvisel jelenleg is, amely országos tekintetben, nem csak helyi szinten követendő példa. Legyen nyitott ez az alkotóház a művészetre, az eszmecserére – egészítette ki a főigazgató.

 

hirdetés