47. alkalommal gyűlnek össze a komolyzene rajongói Békés-Tarhoson

Békés, Békés-Tarhos napok Forrás: Kálmán Tibor hivatalos oldala

Június második felében kerül megrendezésre a XLVII. Békés-tarhosi Zenei Napok. A programokkal kapcsolatban Kálmán Tibor, Békés polgármestere, Dr. Pappné Darida Andrea fesztiváligazgató, a Békési Városi Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Bagoly László, a zeneiskola igazgatója, a Bétazen művészeti vezetője tartott sajtótájékoztatót.

Az esemény, ahogyan a 47-es sorszámból is látszik, a hagyományokra és a megújulásra épít. A városvezető kifejtette, bíznak abban, hogy az érdeklődés ismételten nagy lesz mind a kikapcsolódni, tanulni vágyók, mind a szakma részéről. Mutatva, hogy a Bétazennek nem csak múltja, és jelene van, hanem ha a szervezőkön múlik, jövője is. Békésen törekszenek arra, hogy a közönségnek színes, változatos programokat kínáljanak, legyen szó autókról, kultúráról, vagy éppen gasztronómiáról.

hirdetés

Dr. Pappné Darida Andrea elárulta, rendezvényszervezőként kihívás a Bétazen, hiszen egy rangos, nagy múltú fesztiválról van szó. A valamikori Békés-tarhosi Énekiskola határozza meg a gyökereit. Az intézmény megkapta a Magyar Örökség díjat és a Magyar Értéktárba szintén felkerült. Lesznek új, és sok éve hagyományos programelemek is, mint például a kórustalálkozó.

Bagoly László emlékezett meg a fesztivál indulásáról. 1976-ban került sor az első zenei napokra, amely azóta az ország egyik legnagyobb komolyzenei fesztiváljává nőtte ki magát. Idén összesen 12 programelemre, hét helyszínen várják majd az érdeklődőket. Nemzetközi lesz az esemény, több országból érkeznek majd látogatók.

A fesztivál programja:
  • 2023. június 18., vasárnap 17.00 Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenye a kulturális központ színháztermében. Vezényel: Somorjai Péter, a szegedi Universitas Szimfonikus Zenekar karmestere. Közreműködik: Somogyi Júlia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának oktatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar I. fuvolása. A koncertet követően pohárköszöntőt mond: Deákné Domonkos Julianna, Békés város oktatási és kulturális tanácsnoka. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráció: +36 66 411-142/16-os mellék.
  • 2023. június 20., kedd 17.00 Barangolás az egyházi zene világában középkortól Händel-ig című előadás a Békési Református Templomban. A belépés ingyenes.
  • 2023. június 21., szerda 18.00 Zsikó Zsuzsanna Junior Prima díjas népdalénekes és Dudás Klára Arany Páva díjas citeraművész estje a békési Szentháromság Plébánia közösségi termében (Békés, Széchenyi tér 3.). A belépés ingyenes. (Támogató adományt tisztelettel elfogadnak.) Társrendező és támogató: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Békési Szervezete.
  • 2023. június 23., péntek 17.00 Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekarának vonósmuzsika válogatása a Városháza Irányi Dániel Dísztermében (Békés, Petőfi u. 2.). A belépés ingyenes.
  • 2023. június 24., szombat 17.00 X. Fúvószenekari Találkozó a Gödör Rendezvénytéren. A belépés ingyenes.
  • 2023. június 25., vasárnap 15.00 XVIII. Békés-tarhosi Kórustalálkozó a Békési Református Templomban. A belépés ingyenes.
  • 2023. június 26. – július 1. Vonószenekari Tábor a Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában (Békés, Petőfi S. u. 1.)
  • 2023. június 27., kedd 17.00 Volt növendékeink hangversenye – a békési zeneiskolából művészi pályán továbbtanuló diákok koncertje a Szokolay Sándor Alapfokú Művészeti Iskolában (Békés, Petőfi S. u. 1.). A belépés ingyenes.
  • 2023. június 29., csütörtök 18.00 Dolhai Attila és Janza Kata musical estje a kulturális központ színháztermében. Belépő: 2000 Ft/fő
  • 2023. június 30., péntek 17.00 Jubileumi Gála a Békésről elszármazott művészek előadásában a kulturális központ színháztermében. A belépés ingyenes.
  • 2023. július 1., szombat 17.00 Vonószenekari Tábor záróhangversenye a Békési Galériában (Békés, Széchenyi tér 4.). A belépés ingyenes.
  • 2023. július 2., vasárnap 16.00 Belencéres Néptáncegyüttes Gálaműsora a kulturális központ színháztermében. Az élőzenéről a Talléros Együttes gondoskodik. Belépő: 1500 Ft/fő Társrendező és támogató: Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesület.
  • Zárszót mond: Kálmán Tibor, Békés város polgármestere

A részletes program elérhető a fesztivál honlapján.