Az orosz erők egy Zaporizzsja megyei várost bombáztak

Az orosz erők három irányított légibombát dobtak hétfőn a Zaporizzsja megyei, front menti Orihiv városra, egy helyi lakos életét vesztette, egy másik megsebesült – közölte Jurij Malasko, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Hozzátette, hogy a bombák családi házakat döntöttek romba, és megsemmisült a távközlési kommunikáció is a településen. Olekszandr Pavljuk altábornagy, az ukrán védelmi miniszter első helyettese hétfőn egy tévéműsorban kijelentette, hogy a kijevi vízerőművet szinte lehetetlen rakétával eltalálni, mert a védelmére megfelelő erőket és eszközöket összpontosítottak. “Elvileg mindent megtettünk. Nem zártuk ki egy ilyen támadás lehetőségét, ezért a légvédelmi rendszereket is ebbe az irányba összpontosítottuk, és a szükséges erőket, eszközöket is. Ugyanakkor legalább atomtámadás kell ahhoz, hogy megsemmisítsék a kijevi vízerőművet, vagy aláaknázva lehet felrobbantani, mint ahogy azt a kahovkai erőművel tették, rakétákkal nagyon nehéz ilyen pusztító erejű csapást mérni, szinte lehetetlen” – fogalmazott.

Az ukrán vezérkar azt közölte, hogy a védelmi erők megsemmisítettek hétfőn egy orosz K-52-es orosz harci helikoptert. Esti harctéri helyzetjelentésében a vezérkar közölte, hogy az orosz erők a nap folyamán sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre a hétvégén ukrán ellenőrzés alá visszakerült, Donyeck megyei Blahodatne térségében, a déli frontszakaszon pedig védekezésre rendezkedtek be. A vezérkar értesülései szerint Herszon megyében, az áradás sújtotta Hola Prisztany településről az oroszok ukránokat csak kenőpénzért menekítenek ki. “Az elárasztott Hola Pristanyban az orosz megszállók csak kenőpénz átvétele után engedélyezik az ukrán állampolgárok evakuálását. Ugyanakkor megsemmisítik az útlevelüket, a születési anyakönyvi kivonatukat és más ukrán típusú dokumentumaikat” – írta a kijevi katonai vezetés. Hozzátette, hogy a helyi lakosokat az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetre és az oroszországi Krasznodarba telepítik át.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója arról adott hírt, hogy egy nőt és egy férfit vízbe fulladva találtak Herszon egyik kerületében, így velük együtt tízre nőtt a kahovkai vízerőmű felrobbantása következtében elhunytak száma. Hozzáfűzte, hogy eddigi információik szerint húszan sérültek meg, köztük öt rendőr és ketten a mentést végző szakemberek közül. Jelenleg még 35 embert tartanak nyilván eltűntként, köztük hét gyermeket.

MTI