Olaf Scholz: hosszú távú biztonsági garanciákat kell nyújtani Ukrajnának

Hosszú távú biztonsági garanciákat kell nyújtani az orosz támadással szemben védekező Ukrajnának, a német kormány meg is kezdte a tárgyalásokat erről – mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozójára kidolgozott német álláspontot ismertetve kiemelte, hogy Ukrajna nem lehet a NATO tagja, amíg háború dúl a területén, és ezzel a kijevi vezetés is tisztában van. Ezért Vilniusban arra kell törekedni, hogy a NATO hozzásegítse Ukrajnát harci erejének növeléséhez.

hirdetés

Németország is kiáll Ukrajna fegyveres támogatása mellett, a második legnagyobb támogató az Egyesült Államok után. Ugyanakkor “hatékony és hosszú távú biztonsági garanciákra” is szükség van, és a német kormány már meg is kezdte a tárgyalásokat erről Ukrajnával és partnereivel a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoportban és az EU-ban – tette hozzá Olaf Scholz.

“Célunk kettős, Ukrajna fenntartható katonai támogatása, méghozzá modern nyugati fegyverekkel is, és ezzel együtt Ukrajna gazdasági ellenálló képességének erősítése” – mondta a német kancellár.

MTI