A Békés vármegyei rendőrök folyamatosan tartanak vízi rendészeti ellenőrzéseket a Körösökön

vízi rendészeti ellenőrzések Fotó: Police.hu

A balesetek, tragédiák megelőzése érdekében fontos, hogy minden fürdőző, vízijárművet használó tisztában legyen a szabad vizekre vonatkozó alapvető szabályokkal. Ezek betartása érdekében a Békés vármegyei rendőrök folyamatosan tartanak vízi rendészeti ellenőrzéseket a Körösökön.

A nyári időszakban a Gyulai Rendőrkapitányság, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség és a Szarvasi Rendőrkapitányság rendőrei folyamatos ellenőrzéseket tartanak a Körösök Békés vármegyei szakaszain, emellett a horgásztavakon, holtágakban is folyamatosan jelen vannak. A fürdőzőket, a horgászokat, a hajósokat és a különböző vízi sporteszközök használóit is arra kérik, hogy tartsák be az előírásokat.

hirdetés

Szabadvizek mentén az a legbiztonságosabb, ha kijelölt fürdőhelyen fürdenek. Itt vannak meg azok a feltételek, amelyek szükség esetén lehetővé teszik a gyors mentést, segítségnyújtást. Fontos, hogy ezeken a helyeken is a fürdőhelyet jelölő bóják között maradjanak. Tilos fürdeni például hajóútban, kikötők és motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén, de nem lehet vízbe menni vízlépcsők 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében sem. Fürdésnek minősül az olyan úszóeszközök használata is, mint a játékcsónak, vízibicikli, banánhajó és a különböző felfújható vízieszközök. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

A folyók medre helyenként hirtelen mélyül, a víz hőmérséklete, a sodrás erőssége sem kiszámítható. Ezért még a jól úszóknak is tanácsos az óvatosság. Ittas állapotban, vagy közvetlenül étkezés, napozás után ne ugorjanak vízbe. A csónakkal, hajókkal közlekedőknek is ügyelniük kell a biztonságra. Rossz állapotú, műszakilag hibás vízi járművekkel, illetve kötelező felszerelések, a mentéshez szükséges eszközök nélkül ne induljanak el! Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

Egyre gyakoribb, hogy azok vízparti nyaraló tulajdonosok, akik kiadják bérbe a házaikat, plusz szolgáltatásként vízijármű használatot is biztosítanak a vendégeiknek. A nyaralók gyakran SUP-ot, kajakot, kenut, csónakot, esetleg motorcsónakot kapnak bérbe, vagy kölcsön a szállásadótól. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a kedvelési célú vízijárművek bérbe-vagy kölcsön adásának jogszabályi feltétlei vannak. Egyrészt a vízijármű műszaki állapotáért a bérbe-vagy kölcsönadó szervezet vagy vállalkozó felel. Másrészt, aki kedvelési célú vízijárművet kölcsön-vagy bérbe ad, köteles egy írásbeli nyilatkozatot beszerezni attól, aki használni fogja a járművet. Ebben a használónak nyilatkoznia kell arról, hogy tud úszni, ismeri a hajózás szabályait és a vízijármű biztonságos használatához szükséges mentőeszközöket pedig átvette a bérbe-vagy kölcsönadótól.

Police.hu