Kiegészítő támogatást kapott a csabai önkormányzat

fidesz Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban ismét összeülhettek Békéscsaba képviselői. A tárgyalt napirendi pontokat a Fidesz-KDNP frakció képviseletében Hanó Miklós alpolgármester és Paláncz György tanácsnok vették sorra sajtótájékoztatójukon.

Az alpolgármester a pénzügyi kérdésekkel kezdte a tájékoztatót, ugyanis Békéscsaba önkormányzata a 2023. évi bérkiegészítésekre 470 millió forint összegű, előre nem tervezett támogatást kapott. Ebből 70 millió forint a kistérségé, 400 millió forint pedig a városé. A forrás egy részének felhasználásáról döntött is a testület. A fásszárú növények gondozására 30 millió forintot, földutak karbantartására 10 millió forintot, szúnyoggyérítésre 6 millió forintot, önkormányzati telkekkel és ingatlanokkal kapcsolatos feladatokra 10 millió forintot állítottak be. A választókerületi infrastrukturális fejlesztésekre ugyancsak elkülönítettek 24 milliót, körzetenként kettőt.

hirdetés

Hanó Miklós ugyancsak szót ejtett a Csaba Park további lehetőségeiről. A parkot egy erdős területen hozták létre, három lépcsős fejlesztés során. A kezdetektől három funkciót szántak neki: pihenés, gasztronómia és a rendezvények helyszíne. Szükség lenne további parkolóhelyekre, azonban ez az erdő miatt nehezen valósítható meg.

A békéscsabai egészségügyi alapellátás helyzete is napirendre került – fejtette ki Paláncz György. Az önkormányzat köteles gondoskodni a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátásról. Jelenleg 25 felnőtt háziorvosi, 11 gyermek és 19 fogorvosi praxis van. Pozitív hír, hogy az elmúlt időszakban több körzetbe is érkeztek új szakemberek. A város is igyekszik különböző kedvezményekkel ezt támogatni. A védőnői hálózat július 1-jétől állami fenntartás alá kerül, a vármegyék feladata lesz a szolgálat ellátása.