Közgések szakmai látogatásával folytatódott az együttműködés a Marco Polo és a BSZC között

Közgés együttműködés, BSZC, erasmus

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) és az olasz Marco Polo G.E.I.E. Európai  Csoport közötti szakmai együttműködés 2020-ban kezdődött. Célja a HORECA (Hotels, Restaurants, Cafés, azaz szállodák, éttermek, kávéházak) szektorhoz kapcsolódóan jó gyakorlatok, innovációk, aktuális trendek megismerése Északkelet-Olaszország vendéglátóiparhoz, élelmiszeriparhoz, turisztikához kapcsolódó helyi termelőinek, szolgáltatóinak bemutatása által. Az együttműködésnek és az Európai Unió Erasmus+ programjának köszönhetően a BSZC-ben az érintett területek oktatói számára biztosított a szakmai továbbképzés, szakmai látogatás megvalósítása a Marco Polóval kapcsolatban álló vállalkozásokhoz.

hirdetés

2023. június elején a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium 2020-1-HU01-KA102-078269 számú Erasmus+ szakképzési mobilitási projektje keretében utazott 12 munkatárs egyhetes olaszországi tanulmányútra.

Az első munkanapon a COCAMBO kávé-és csokoládékészítéséről ismert vállalkozást, képzőhelyet látogatta meg a csoport. A cég tevékenységének bemutatásán túl ételkészítési gyakorlat színesítette a nap programját. A résztvevők számára példaértékű volt a COCAMBO elkötelezettsége a minőség, a fenntartható működés mellett.

A következő nap a gradói Grand Hotel Astoria megismerésével kezdődött. Az 1900-as évek elején alapított négycsillagos szálloda működésének alapja a hagyomány és a modernitás ötvözése. Wellness&Spa részlegében többek között tengervíz alapú terápiát kínálnak. Támogatják a színvonalas szállodaiparhoz köthető szakemberképzést, rendszeresen fogadnak gyakornokokat hazai és külföldi iskolákból egyaránt. Délután a szakmai program a POMIS vállalat megismerésével folytatódott, ahol a csoport a minőségi almatermesztésről és –feldolgozásról szerzett új ismereteket. Az integrált gazdálkodással működő cég nyolc különféle minősítési tanúsítvánnyal büszkélkedhet.

A harmadik nap az IAL AVIANO szállodaiskola meglátogatásával kezdődött. A szállodaiparhoz köthető szakácsok, cukrászok, pincérek képzésében kiemelkedő iskola IAL FVG országos képzőközpont részeként működik. A látogatás különlegességét az adta, hogy a szakértői csoportot az iskola éttermében a végzős tanulók által készített ebéd fogadta, így a záróvizsga lebonyolításába is bepillanthattak a résztvevők. A program a CORTE TOMASIN „extra szűz olívaolaj” vállalat megismerésével folytatódott. Az „IO SONO FVG” (Én vagyok Friuli Venezia Giulia) védjegyük a fenntartható gazdálkodás iránti elköteleződésük bizonyítéka.

Az utolsó előtti nap programját a LE DUE TORRI szőlőültetvény és borászat meglátogatása adta. A 16 különféle szőlőfajtával rendelkező vállalkozás a minőségi termelést helyezi előtérbe. A környezet védelme, a bortermelésre vonatkozó szabályok tiszteletben tartása, a megszerzett tapasztalatok hasznosítása a hagyományok elfelejtése nélkül – ezek azok az alapvető lépések, amelyeket ez a vállalat nap mint nap megtesz a kiváló termék előállítása érdekében.

A záró munkanapon a BAGATTO sonkagyárba látogattak a résztvevők. A ma már harmadik generációs, az „IO SONO FVG” minősítéssel rendelkező kézműves vállalkozás jó példa a hagyomány és innováció sikeres ötvözésére, ahol a résztvevők megismerhették a feldolgozás folyamatát, valamint a hulladékmentes munka fejlődését.

Összességében elmondható, hogy az új szakmai ismeretek mellett, a megismert vállalkozások lelkes, elkötelezett, alázatos munkája motiválóan hatott a csoportra, így feltöltődve, pozitív élményekkel, új ötletekkel gazdagodva térhettek vissza Békéscsabára.

Közgés együttműködés, BSZC, erasmus

Közgés együttműködés, BSZC, erasmus

Közgés együttműködés, BSZC, erasmus

Közgés együttműködés, BSZC, erasmus

hirdetés
Kövessen minket Facebookon is!
Követem!