Megnyitotta kapuit a békéscsabai piac

békéscsabai piac Fotó: Körös Hírcentrum

A Modern Városok Program keretében újulhatott meg a békéscsabai térségi vásártér mintegy 9 és fél milliárd forintból. Ezáltal nem csupán a piac, de a belváros egy része is új arculatot kapott.

A békéscsabai vásártér története már nagyon régre nyúlik vissza. Bár a fejlesztések akkoriban is lassan haladtak, erre sokan panaszkodtak, a piac mégis egy sikertörténet – emelte ki beszédében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Ismét olyan változások történtek, amelyek a környező települések életét is befolyásolják. De a piac fejlesztése által Békéscsaba belvárosa is jelentősen fejlődött, a projekt felfogható egyfajta városrehabilitációnak is.

hirdetés

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, a vásárcsarnok fejlesztése még jobb helyzetbe hozza a környék termelőit, az agrárium szereplőit. Ma a vásárló szereti a kényelmet, ha mindent egy helyről be tud szerezni, és nem mellesleg a parkolás is könnyű. Ez itt most megoldott. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a magyar élelmiszert el kell juttatni a magyar vásárlókhoz, ehhez nagyszerű lehetőséget ad a vásártér.

Lázár János építési és közlekedési miniszter hangsúlyozta, az egyén függetlensége azon is múlik, hogy saját maga ellátására képes-e az élelmezés tekintetében. A covid járvány idején felértékelődött az élelmiszertermelés, -előállítás. Vidéki képviselőként úgy látja, ez a szektor adhat ma megélhetést egy embernek. Mindemellett az egészséges életre való igény is folyamatosan felértékelődik. Ebben talán még nagyobb szerepet játszanak a helyi piacok. Egyre fontosabb lesz, hogy a termelő és a vásárló közötti távolság minél kisebb legyen.