ÁGOTA Falva idén is több száz gyermeket várt haza

ÁGOTA Fotó: ÁGOTA Alapítvány

2023. július 21. és 31. között a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson található ÁGOTA Falva ad otthont az Ágota Tábornak. Az idei rendezvényről Kothencz Jánost, az ÁGOTA Közösség vezetőjét kérdeztük.

Az ÁGOTA Alapítvány (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója közösen szervezte meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját, vagyis a 26. ÁGOTA Tábort. Ide az ország minden vármegyéjéből, így Békésből is érkeztek 7-18 év közötti, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekek és fiatalok.

hirdetés

A korábbi években rendszeresen Doboz-Szanazug adott otthont a találkozónak. Kothencz János hálás szívvel emlékszik vissza a Békés vármegyében eltöltött napokra is. Nagyon kedvesek, befogadóak voltak velük, a fiatalokkal a helyiek. Azonban már második éve a közösség egy saját területen, ÁGOTA Falván gyűlhet össze. Ezt a komplexumot úgy építették fel, hogy a leghozzáértőbben kiszolgálhassa a gyerekek igényeit. Akartak egy valódi otthont ennek a csapatnak.

Ez a tábor az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét. Valamint erősíti önbizalmukat, kikapcsolódást nyújt a hétköznapok problémáiból. Idén az önkéntesekkel együtt mintegy 1000 fő élheti át ezt az élményt. Az önkéntesek között korábbi táborozók, ma már képzett szakemberek is vannak, ezzel teljessé téve az ÁGOTA közösségét.

A rendezvényen több mint félszász gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek táborozhat, akikkel tíz napon át segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak. A táborban a „KÁSZPEM” (szenzitív pedagogikoterápia) szemléletrendszer alapján élményprogramokba ágyazott kliens csoportos foglalkozásokkal építik, fejlesztik a családjukból kiemelt gyermekek önbizalmát, jövőképét. Ettől olyan egyedi hangulatú és hatásos az itt eltöltött idő, amit a gyermekek csak úgy neveznek: „tíz napos mennyország”.

A tábort magas színvonalú élményprogramok színesítik: sportbajnokságok, szépségverseny, Ki mit tud, Roma Est, Toldi verseny, kirándulások, strand, sok vendég fellépő, koncertek. Az idei esemény meglepetés vendége Mága Zoltán hegedűművész lesz, aki zenésztársaival és családjával együtt kifejezetten a táborozó gyermekeknek szóló műsorral készül.

Viszont sok fiatal számára a kikapcsolódásnál többet is ad egy-egy ilyen tábor. Kothencz János megosztotta, nagyon emberi, ám meghökkentő történetekkel is találkoztak az eltelt mintegy három évtizedben. Nem egyszer megesett, hogy testvérpárok, féltestvérek a tábor keretei között találtak ismét egymásra, vagy éppen ismerték meg egymást. Emellett életre szóló kapcsolatok és barátságok is szövődnek évről évre, ugyancsak az eseménynek köszönhetően.

A Kothencz Jánossal készült beszélgetést is hallhatják: