Herczeg Tamás: Folyamatosan napirenden van az öntözésfejlesztés

Herczeg Tamás, Wenckheim kerékpárút Fotó: Körös Hírcentrum

A parlament számos döntést hozott még meg a nyári szünet előtt. Többek között a jövő évi költségvetés, illetve a pedagógusok helyzete is szerepelt a témák között. Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel ezekről is beszélgettünk.

A rendkívül magas infláció letörése kulcsfontosságú volt a következő esztendő költségvetésének megalkotásakor. Emellett természetesen több adatot, tendenciát is figyelembe vettek a szakemberek. Hat százalék körüli infláció lenne az ideális érték jövőre – árulta el a képviselő. 2024-re négy százalékos gazdasági növekedést terveztek be. Továbbá csökkennie kell az államadósságnak, a tervek szerint 66,7 százalékra. 2,9 százalékos GDP arányos hiánycéllal számol a költségvetés. Változik majd a családtámogatási rendszer. A CSOK ugyancsak át fog alakulni, a falusi CSOK megmarad. A rezsitámogatási rendszer szintén változatlan marad az előzetes tervek alapján.

hirdetés

A pedagógusokra vonatkozó törvénnyel kapcsolatban Herczeg Tamás megosztotta, nem változik a 180 napnyi tanítási idő kerete. Korábban 22 és 26 óra közötti terhelést kaphattak a pedagógusok, ennyi volt a kötelező óraszám. Az új törvény 24 kötelező óraszámot határozott meg. 50 napra emelkedett a pedagógusok szabadsága, továbbá az adminisztrációs terheket is csökkentették. A bérek a jövőben az intézményvezetői értékelés alapján szélesebb skálán mozoghatnak. De a bérezés nem csupán az értékelés alapján differenciálódhat, a hátrányos helyzetű területeken, hátrányos helyzetű gyerekekkel dolgozó pedagógusok is kaphatnak magasabb bért.

Az agrárium helyzetével, az öntözéssel kapcsolatos egyeztetések továbbra is folyamatosak. Bár az idei csapadékhelyzet kedvezőbb a tavalyinál, a probléma, vagyis az öntözött területek alacsony aránya továbbra is fennáll. A vármegyében nagyon jó minőségű földek vannak. Békés vármegye tekintetében is vannak fejlesztési elképzelések, azonban sajnos az országos rangsorban ezek nem élveznek prioritást – fogalmazott a képviselő. Az egyik felmerült lehetőség a Körösök által közrefogott területrész vízpótlása. Az M44-es alatt is elkészült az a műtárgy, amely lehetővé tenné a D1-es csatorna kiépítését, ezáltal pedig egy még nagyobb terület öntözését.

A képviselővel készült teljes interjút itt meghallgathatják: