Fáradtság vezetett vasúti átjárós balesethez Mezőkovácsházánál

vasúti átjárós baleset Mezőkovácsházánál Fotó: katasztrófavédelem

Közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 37 éves büntetett előéletű orosházi illetőségű, de mezőkovácsházi tartózkodási helyű férfival szemben, aki tehergépkocsit vezetve egy vonattal ütközött.

hirdetés

A férfi 2023. május 24-én, a hajnali órákban egy tehergépkocsit vezetve közlekedett Mezőkovácsháza lakott területén kívül, a 4434-es számú úton Mezőkovácsháza felől Végegyháza irányába.

hirdetés

Haladása közben a vasút – közút szintbeni kereszteződésénél fáradtsága miatt későn észlelte a vasúti átjárót biztosító fénysorompó tilos (piros) jelzését, vészfékezett, azonban az átjáróban tudott csak megállni, s az ekkor jobbról érkező személyvonattal összeütközött. Sem a járművek vezetői, sem a vonaton tartózkodó 4 utas nem sérült meg. A balesetben azonban mindkét jármű megrongálódott.

A terhelt megszegte a KRESZ 39.§ (3) bekezdés c) pontjában foglaltakat, mely szerint a vasúti átjáró előtt meg kell állni, ha a fénysorompó villogó piros jelzést ad; cselekményével, a vonatnak ütközéssel a vasúti közlekedés biztonságát gondatlanul veszélyeztette.

vasúti átjárós baleset Mezőkovácsházánál
Fotó: katasztrófavédelem

hirdetés