A rendőrség tisztázta a Békéscsaba és Szabadkígyós közötti Wenckheim kerékpárút használatának dilemmáját

Wenckheim kerékpárút használata Fotó: rendőrség

Nemcsak kerékpárosok használhatják azt a Békéscsaba és Szabadkígyós közötti utat, amely a Wenckheim kerékpárútnak elnevezett turisztikai útvonal része lett.

Az elmúlt hónapokban több fórumon téma volt, hogy a Wenckheim kerékpárút Békéscsaba és Szabadkígyós közötti szakaszát nem csak kerékpárosok használják, hanem az úton más járművek is közlekednek. Ez azért lehetséges, mert az útszakasz a Wenckheim kerékpárút része lett ugyan, de csak a turisztikai elnevezése ez.

hirdetés

A KRESZ értelmében nem kerékpárút, hanem egy olyan lakott területen kívüli út, amelyen célforgalomban bármely jármű közlekedhet.

Ezt mutatják a táblák is, jelenleg „mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtábla van kihelyezve, „kivéve célforgalom” és „kivéve kerékpár” kiegészítő, valamint 30 km/h-s sebességkorlátozó jelzőtáblákkal. Az út mellett közvetlenül mellékutcák, tanyák, termőföldek és turisztikai jellegű létesítmények vannak, tehát aki ezekhez akar eljutni, más járművekkel is használhatja az utat.

Ha azonban például autóval, különjáratú autóbusszal csak a kastélyhoz szeretne eljutni, az az úti célja, vagy onnan indulva Békéscsaba, akkor ezt az utat nem használhatja.

A rendőrök rendszeresen végeznek ellenőrzést azért, hogy a kerékpárosok mellett csak azok hajtsanak fel az útra, akiknek az út mellett van az úti céljuk, és máshogyan nem tudják megközelíteni azt. Az eddigi tapasztalatok szerint a más járművekkel közlekedők a tanyákra, termőföldekre mentek, illetve a madárlest látogatták. Közlekedési baleset nem történt az úton.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság kéri a közlekedőket és a szabadkígyósi kastély látogatóit, hogy tartsák be az út használatára vonatkozó KRESZ szabályt, a jelzőtábláknak megfelelően közlekedjenek!