Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának a saját készleteiből

Az Egyesült Államok 200 millió dolláros (mintegy 70 milliárd forintnyi) új fegyvercsomagot küld Ukrajnának – jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

hirdetés

A közlemény szerint a fegyverszállítmányt az elnöki felhatalmazás (Presidential Drawdown Authority) alapján az amerikai katonai készletekből hívják le, ami lehetővé teszi, hogy az eszközök rövid idő alatt Ukrajnába érkezzenek. Az újabb, 200 millió dolláros csomag a 44. lehívás az amerikai készletekből, amelyet az Egyesült Államok Ukrajnának juttat. A múlt héten megjelent előzetes kormányzati információk szerint a biztonsági segítség tartalmaz irányított rakétákat többek között Patriot légvédelmi rendszerekbe, valamint egyéb rakétákat, aknamentesítő felszereléseket és 12 millió lőszert kisebb fegyverekbe.

hirdetés

A védelmi minisztérium – a Pentagon – múlt heti összesítése alapján az Egyesült Államok a háború kezdete óta 43 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújtott Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, köztük 2000 Stinger légelhárító-, és több mint 10 ezer Javelin páncéltörő rendszert valamint több, mint 2 millió 155 milliméteres löveget bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, ami a leggyakrabban használt lőszer-típus.

A Fehér Ház ugyanakkor pénteken megerősítette, hogy “hosszabb időbe telik”, amíg Ukrajna megkaphatja a megígért amerikai F16-os vadászgépeket, ami az ország melletti hosszú távú amerikai elköteleződés része. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora egy sajtóbeszélgetésen azokra a médiajelentésekre reagált, melyek szerint Ukrajna szóvá tette, hogy a következő nyárnál előbb ukrán pilótáknak nem lesz lehetőségük F16-os vadászrepülők használatára Oroszország ellen.

MTI

hirdetés