F-16-os vadászgépek érkezhetnek Ukrajnának

Az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy Hollandia F-16-os vadászgépeket szállítson Ukrajnának – közölte pénteken Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

hirdetés

Ollongren a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon üdvözölte az amerikai kormány döntését, amely lehetővé teszi, hogy Hollandia teljeskörűen kiképezze az ukrán pilótákat. “A következő lépésekről az európai partnerekkel szoros együttműködésben fogunk dönteni” – tette hozzá. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter is örömét fejezte ki hogy az Egyesült Államok szabad utat adott a vadászgépek Ukrajnába szállításához. “Ez fontos mérföldkő Ukrajna számára, országa és népe védelmében” – fogalamzott a miniszter.

hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta sürgeti az Ukrajnát támogató országokat, hogy szállítsanak vadászgépeket, amelyek szerinte elengedhetetlenek az orosz légitámadások elhárításához. Az Egyesült Államoknak azért kellett jóváhagyást adnia, mert a repülőgépeket ott gyártják.

Hollandia Dániával együtt egy tizenegy országból álló szövetség élén áll, amely elkötelezett ukrán pilóták kiképzése mellett. Az összefogás májusban jött létre a világ hét iparilag legfejlettebb országa (G7) vezetőinek Japánban tartott csúcstalálkozóján.
A pilóták kiképzési programját az Egyesült Államok májusban hagyta jóvá, de a folyamat első eredményei csak jövőre várhatóak.
Onno Eichelsheim, a holland fegyveres erők parancsnoka májusban azt mondta, hogy a kiképzés körülbelül egy tucat pilótával kezdődik.

A pilótákat Ukrajna választja ki, valószínűleg olyanokat, akik már tapasztalattal rendelkeznek a MiG típusú szovjet vadászgépek kezelésében. Hozzátette, hogy a kiképzésre sok időt kell szánni, a gyorstalpaló tréningeknek nincs értelmük, mivel az F-16-os gépek kezelése bonyolult, hónapok kellenek a megtanulásához.

MTI

hirdetés