Rendszeresen terrorizálta gyerekeit a nagyszénási házaspár

gyerekbántalmazás, kiskorú veszélyeztetése Gyulán, gyerek Illusztráció: iStock

Kiskorú veszélyeztetésének 3 rendbeli bűntette miatt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén ítélt el jogerősen egy nagyszénási házaspárt, egy 48 éves büntetlen előéletű férfit, és feleségét, egy 59 éves büntetlen előéletű nőt.

hirdetés

A terheltek 20 éve élnek együtt, házasságukból három kiskorú gyermek született. A szülők alkoholizáló életmódot folytattak, hetente többször fogyasztottak szeszes italt, amely alkalmakkor rendszerint veszekedésre került sor köztük, ezek során a férfi alkalmanként pofon is ütötte a feleségét és a gyermekek mindennek szem- és fültanúi voltak. A veszekedések, és alkoholizáló életmód miatt a gyermekek, és a nő is féltek a férfitól. Ittas állapotában az apa – és olykor az anya is – agresszíven viselkedett a gyermekekkel és őket durva, sértő megjegyzésekkel illette. Az apa rendszerint ittas állapotában 2022. év elejétől az egyik gyermeket, az akkor 13 éves kisfiút a szükséges nevelési szigort túllépve, heti rendszerességgel tenyérrel megpofozta, annak érdekében, hogy a kiskorú javítson a tanulmányi eredményén.

hirdetés

Az apa 2022. március 11-én ittas állapotában a konyhaasztalra tetette a felesége és közös gyermekeik kezeit, és a kezében egy húsvágó bárddal fenyegette őket, hogy levágja az ujjaikat, mivel mindannyian lusták, nem csinálnak otthon semmit; fenyegetőzés közben pedig 3-4 alkalommal az asztalra is csapott a húsvágó bárddal. Az anya megelégelve a férfi sorozatos veszekedéseit 2022. március 29-én segítséget kért a helyi gyermekjóléti szolgálattól, amelynek a kezdeményezése alapján a gyámhatóság még ezen a napon elrendelte a gyermekek ideiglenes hatályú elhelyezését, és őket a családjukból kiemelte.

A bíróság a férfit 2 év időtartamú, 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, míg a nőt 6 hónap időtartamú, szintén 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ezen felül a bíróság a férfit 4 évre, a nőt 2 évre eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától, vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna. A bíróság a próbaidő tartamára elrendelte a terheltek pártfogó felügyeletét, és külön magatartási szabályként arra kötelezte őket, hogy pszichiátriai vagy alkohol függőséget gyógyító kezelésen vegyenek részt.

hirdetés