A közösségi élményre fókuszáltak a Diaboló Alapítvány nyári táborában

Diaboló Forrás: Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért

Ahogy tavasz végén beköszönt a melegebb időjárás, folyamatosan szervezik a programokat a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért munkatársai, önkéntesei. Jótékonysági futás, nyári tábor, majd egy csapat-összekovácsoló eseményre is sor kerül még ősz elején. Mindezekről Kosznáné dr. Pule Ilona, az alapítvány kuratóriumának elnöke adott tájékoztatást a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

2023-ban már második alkalommal valósították meg a Jótékonysági Kastélyfutást a cukorbeteg gyermekekért, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjában. Mitykó Veronika súlyemelő, többszörös felnőtt országos bajnok vállalta idén az esemény fővédnökségét. A jelentkezők több távon nevezhettek, napközben pedig a szervezők számos kísérőprogrammal, egészségügyi szűrővizsgálattal igyekeztek a kilátogatóknak örömet szerezni. Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is együtt futott a sportolni vágyókkal, ezzel is hozzájárulva az esemény sikeréhez.

hirdetés

A nyári tábor, hasonlóan a korábbi évekhez, idén is felemelően jól sikerült. A TÁBOR, ahogyan a családok emlegetik, az Erzsébet Alapítvány támogatásával jöhetett ismét létre – árulta el Kosznáné dr. Pule Ilona. Folyamatosan szakmai felügyelet alatt voltak a gyermekek, számos, a cukorbetegséggel való léthez sajnos elengedhetetlen módszert próbáltak ki, sajátítottak el. Ilyen az inzulin beadása, vagy éppen az inzulinpumpához használatos szenzor önálló beszúrása. A táborok után rendszeresen megnő azoknak a gyermekeknek a száma, akik ezt a pumpát szeretnék igényelni, mert látják a többieknél, hogy mennyit javít az életminőségükön – tette hozzá a Diaboló Alapítvány elnöke.

A tábor mindig egy csapatépítő közös eseménnyel kezdődik, ahol a fiatalok feloldódhatnak, új barátokat szerezhetnek. A következő napokban pedig számos egészséghez kapcsolódó, szórakoztató, kikapcsolódást segítő programot szerveztek a számukra. A Dogland Alapítvány érkezett a terápiás kutyusokkal, tanulhattak elsősegélyt, de például egy influenszer az internet veszélyes oldalára hívta fel a figyelmüket. Továbbá mind a harminc gyermek kardiológiai szűrővizsgálaton vett részt, az eredményeket pedig szülői beleegyezéssel dr. Viberál Zsuzsanna ki is értékelte.

Kosznáné dr. Pule Ilona arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket a programokat pályázatok nélkül nem tudnák megvalósítani. De a cukorbeteg gyermekek és családjaik ősszel sem maradnak rendezvény nélkül. Többek között a már ugyancsak komoly hagyományokkal rendelkező Kígyósi Katicás Kovácsolós szeptember első felében valósul majd meg, a pontos dátumot még egyeztetik a szabadkígyósi kastély vezetésével. Ennek az eseménynek azért van kiemelt helye a naptárban, mert az újonnan diagnosztizált cukorbeteg fiatalok ekkor ismerhetik meg jobban ezt a közösséget, a szülők, családok pedig támogatókra, lelki támaszra találhatnak.

hirdetés