Schéner Mihály újabb oldalait ismerhették meg az érdeklődők

Schéner Mihály Fotó: Körös Hírcentrum

A 100 éve született képzőművész, Schéner Mihály került főszerepbe a Munkácsy Mihály Múzeum Munkácsy blue chip sorozatának újabb programján, mely a “Boldogságbetakarítás – másképpen…” címet viselte.

A csabai múzeumban július 13-án nyílt meg a jubileumi Schéner-kiállítás. A közelmúltban megrendezett Munkácsy blue chip során ez a tárlat és ez a művész került a középpontba. Gyarmati Gabriella művészettörténész, egyben a kiállítás kurátora egy szakmai tárlatvezetés során mutatta be Schéner Mihály életét, művészetét. Kiemelve egy-egy fontosabb alkotást az anyagból. Az érdeklődők azt is megtudhatták, milyen vezérfonalakat követett Gyarmati Gabriella a tárlat összeállításánál, milyen „örömteli” nehézségekbe ütközött.

hirdetés

Mint kifejtette, a múzeumnak kiváló Schéner-gyűjteménye van. De szerette volna olyan munkákkal kiegészíteni a műtárgyanyagot, amelyek talán kevésbé ismertek a Békés vármegyei közönség előtt. De talán a magyar kortárs művészet iránt érdeklődők körében is. Több olyan alkotást kért a Magyar Nemzeti Gallériából, például a bugavas plasztikából készült plasztika sort, amelyek az 1970-es évek elején kerültek be a gyűjteménybe. 1971-ben készült ez az összeállítás, és még senki nem kérte ki. Választott viszont olyan festményeket is, amelyek évtizedek óta folyamatosan kölcsönzés alatt vannak. Örömteli, hogy Schéner Mihály iránt nem csak a békéscsabaiak, a békéscsabai múzeum vagy a Meseház érdeklődik. Mozgásban, köztudatban vannak a művész alkotásai, életműve.

Schéner Mihály művészetének fontossága még jobban kiemelkedett a szaktárlatvezetést követő, a Schéner, az egyetemes című előadáson, melyet Baji Miklós Zoltán intermediális művész tartott az érdeklődőknek. BMZ hosszú éveken keresztül barátságban állt Schéner Mihállyal, előadását a művésszel kapcsolatos személyes élményeivel is fűszerezte. Külön hangsúlyt fektetett a Schénerre jellemző szimbólumok és stílus bemutatására. Illetve arra a hatásra, amit más kortárs alkotók munkáira gyakorolt.

A Munkácsy blue chip augusztusi programját a Meseházi Alapítvány előadása, a Zalán Tibor által megírt, a MISKA / Álom-játék etűdök Schéner Mihály motívumaira című színpadi feldolgozás zárta. A színdarab meseszerű, szürreális módon mutatta be betétdalok kíséretében a Mestert, a születésétől kezdve a felnőtté válásáig.