Csaló faárus ellen emeltek vádat

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

A Békéscsabai Járási Ügyészség 2 rendbeli kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 47 éves büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő debreceni férfi ellen, aki Erdélyből származó fa ígéretével csapott be egy békéscsabai és egy csornai férfit.

A férfi 2021 decemberében szabadult a vele szemben lopás bűntette és más bűncselekmények miatt visszaesőként kiszabott 2 év 10 hónap időtartamú börtönbüntetésből. A vádbeli időszakban állandó lakóhellyel és munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkezett, a bűncselekményeket rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el. 2022. május 30-án egy email fiókot hozott létre, amelynek elnevezése Erdélyből származó fa kereskedelmére utalt, majd aznap regisztrált az egyik internetes apróhirdetési portálon, és a saját nevében és telefonszámával valótlan tartalmú hirdetést adott fel fa pellet tüzelőanyag eladására.

hirdetés

Egy békéscsabai férfi 2022. június 17-én a hirdetési oldalon 6 tonna fa pellet megvásárlásában állapodott meg a terhelttel, aki a sértettet tévedésbe ejtette, amikor valótlanul azt állította, miszerint a romániai Hargita megyében található egyik cég értékesítője. A megegyezést követően a megtévesztett sértett még aznap közel 435.000 forintot utalt át a terhelt által 2022. május 25-én – tehát a cselekmény elkövetését nem sokkal megelőzően – nyitott bankszámlára.

A csalárd szándékkal eljárt terhelt ígéretet tett arra, hogy a tüzelőanyag 2022. június 24-én kerül kiszállításra, azonban erre nem került sor, mivel a terhelt a tüzelőanyaggal valójában nem rendelkezett, ezért lehetősége és képessége sem volt az adásvételi szerződés teljesítésére. A terhelt ugyanilyen módszerrel egy csornai férfit is becsapott szintén közel 435.000.-Ft kárt okozva a részére. Az okozott kár egyik sértett esetében sem térült meg.

A járási ügyészség a mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit halmazati büntetésként – beismerése esetén is – végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek kárának megtérítésére, illetőleg állapítsa meg, hogy a terhelt előéletére figyelemmel a fegyházbüntetésből a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható.