Sikeres együttműködés eredménye a Trefort új szaktanterme

Trefort Fotó: Körös Hírcentrum

Egy újabb szaktanteremmel bővült a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, melynek felújítását és kialakítását a Délvill Kft. támogatta.

A csabai centrum folyamatosan törekszik az oktatás fejlesztésére, a naprakész technológiák bemutatására. Ebben nagy segítséget nyújt a különböző cégekkel, intézményekkel való együttműködés, közös gondolkodás. Ők nemcsak az oktatásban vesznek részt aktívan, hanem a tanulókkal is folyamatosan kapcsolatban állnak. A Dél-Alföldi Villamos Hálózatszerelő Kft. már a saját telephelyén kialakított egy vizsgatermet. Illetve az elmúlt években hagyománnyá vált az is, hogy a szakmai képzésben segítik a Trefort diákjait. Szintén ennek a jó kapcsolatnak köszönhetően valósult meg az új szaktanterem. A szalagátvágást Kiss Mihály, a Trefort tagiskola igazgatója és Kozma Imre, a Délvill Kft. ügyvezetője tette meg ünnepélyes keretek között.

hirdetés

Tóthné Uhljár Gyöngyi, a Délvill Kft. beszerzési vezetője a cég és az oktatási intézmény közös múltját átgondolva kiemelte, szakmai napokat már többször szerveztek a trefortosoknak. Majd kaptak egy lehetőséget arra, hogy egy terem felújításával be is “költözzenek” az iskolába. A fejlesztésnek köszönhetően új padok, székek, szekrények és függönyök kerültek a helyiségbe. A terem falait a cég munkáiból összeválogatott képek díszítik.

Növekszik a villanyszerelő szakma népszerűsége

Kiss Mihály eredetileg gépészmérnöki végzettséggel rendelkezik. Ezért számára kiemelten fontos, hogy a villamosipari képzésben tanuló diákok minőségi, versenyképes oktatásban részesüljenek. Elmondása alapján idén sikerült újra elindítani az elektronikai műszerész képzést, a villanyszerelő szakma iránt pedig ugyancsak érezhetően megnőtt az érdeklődés, főleg a felnőttek körében. A szaktanterem átadásával kapcsolatban hozzátette, ezek a beruházások jelentősen emelik a képzés színvonalát, hiszen olyan berendezések, eszközök érkeznek az iskolába, amelyek beszerzése anyagilag komoly áldozatot kívánna az iskolától.

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője kifejtette, a centrum és a Trefort iskola eddigi tevékenységét nyugtázva ez a tanműhely nem az első, és vélhetően nem is az utolsó a sorban. Ez örömteli, hiszen jelenleg a munkaerőpiac bármennyi elektronikai, villanyszerelő szakembert fel tudna venni, azonban eddig kevés fiatal választotta ezt az irányt. A képzés magas színvonalát pedig a szakmai versenyeredmények bizonyítják.

Az új tanév elkezdődött, ezért a friss statisztikai adatok is már látszanak – kezdte köszöntőjét Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója. Például a felnőttoktatást választók száma a tavalyi évhez képest 68 százalékkal növekedett. A tanévet teljes létszámú csoportokkal tudta elkezdeni az iskola, ráadásul több csoport oktatásának kezdetét el is kellett tolni a magas létszám miatt – közölte. Osztályok választották a villanyszerelést mint felnőttként tanulandó szakmát. Nem titok, hogy az intézmény a jövőben is szeretné bővíteni az együttműködések számát. Már most tervben van két újabb szaktanterem és egy külső tanműhely kialakítása.