Újabb orosz drón darabjai kerültek elő Románia területén

Újabb, feltehetően az orosz hadsereg által használt drón darabjait találták meg Romániában, a Duna-parti ukrajnai Izmail folyami kikötővel szemben lévő Plauru település térségében – közölte szombaton a román védelmi minisztérium (MAPN).

Az Agerpres hírügynökség által idézett közlemény szerint a román haditengerészet katonái a helyi hatóságoktól kapott információk alapján kutatták át és találták meg a dróndarabokat Plaurutól mintegy 2,5 kilométerre. A MAPN szerint olyan drónról van szó, “amilyeneket az orosz hadsereg használ”. A tárca közölte: védelmi erői továbbra is készenlétben állnak, és folytatják azoknak a térségeknek az átkutatását, amelyek közlében az orosz erők támadásokat intéznek az ukrán kikötői infrastruktúra ellen.

hirdetés

Klaus Iohannis román államfő szerint a Románia területén talált dróndarabok arra utalnak, hogy megsértették a NATO-szövetséges Románia szuverén légterét, ami teljesen elfogadhatatlan, és veszélyezteti a román állampolgárok biztonságát. Az elnöki hivatal közleménye szerint a román államfő határozottan elítéli Oroszországnak az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra elleni ismételt támadásait, beleértve a román határ közelében lévő ukrán dunai kikötők elleni támadásokat is, és úgy értékelte, hogy ezek sértik a nemzetközi jogi normákat, és háborús bűncselekményeknek minősülnek.

Az üggyel kapcsolatban Iohannis szombaton telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, aki a Románia iránti teljes szolidaritásáról biztosította a román elnököt. Stoltenberg megerősítette, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és a szövetségesek teljes mértékben Románia mellett állnak. Stoltenberg az X (volt Twitter) közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a Romániában talált dróndarabokkal kapcsolatban megállapította: semmi jele annak, hogy a NATO-ra szándékoznának csapást mérni, de a támadások destabilizáló jellegűek. Ugyanakkor üdvözölte az Egyesült Államok azon döntését, hogy a NATO légügyi politikájának részeként több F-16-os repülőgépet telepít Romániába.

Luminita Odobescu román külügyminiszter a héten telefonon tanácskozott a kialakult helyzetről amerikai hivatali kollégájával. Antony Blinken az Egyesült Államok szilárd támogatásáról biztosította Romániát, és azt ígérte, hogy a következő turnusváltáskor a jelenleginél több F-16-os amerikai harci repülőgépet küldenek Romániába járőrszolgálatra a légtér védelmének erősítése érdekében.

MTI