Embercsempészek letartóztatását kezdeményezte a Battonyai Járási Ügyészség

bilincs, letartóztatás, kék Illusztráció: Pixabay.com

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte a Battonyai Járási Ügyészség egy 20 éves és egy 30 éves pakisztáni állampolgárságú férfi letartóztatását, akik anyagi haszonszerzés céljából szándékosan segítséget nyújtottak 8 fő külföldi – 2 fő etióp, 1 fő bangladesi, 1 fő indiai és 4 fő pakisztáni – állampolgárnak abban, hogy 2023. augusztus 29-én, az esti órákban illegálisan, a zöldhatáron keresztül átlépjék a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területéhez tartozó román-magyar államhatárt.

A 20 éves férfi a 8 fő külföldi állampolgárt 2023. augusztus 29-én, az esti órákban Romániából Magyarországra átvezette a zöldhatáron, majd a migránsokat a Mezőkovácsháza és Battonya települések között lévő, úgynevezett 100-as erdőhöz kísérte és ott hátrahagyta. Másnap reggel a két terhelt 1-1 személygépkocsival megjelentek a 100-as erdőnél, azért, hogy az ott hátrahagyott külföldi állampolgárokat az ország belseje felé továbbszállítsák.

hirdetés

Azonban a migránsokat elszállítani nem tudták, mert a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei – a cselekményt észlelve – a 20 éves férfit és 6 fő migránst a földúton elakadt személygépkocsijuk közelében intézkedés alá vonták. Közben a másik férfi az általa vezetett gépjárművel a helyszínről nagy sebességgel elhajtott, elfogására nem sokkal ezt követően Dombegyház településen került sor. Az intézkedés során Magyarország területén történő jogszerű tartózkodásukat a migráns személyek nem tudták igazolni; útjukat Romániából Olaszországba embercsempészek szervezték, akiknek a migránsok különböző – 1.800 és 3.000 Euro közötti nagyságrendű – pénzösszegeket helyeztek letétbe ezért. A terheltek a szállításért a megbízójától 300 és 400 Euro pénzösszegeket kaptak volna.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve a terheltek letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás veszélyeztetése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt 1 hónapra elrendelte.