Hitler a padlóból – meglepő műtárgyak kerültek elő az egykori Faulhaber-otthonból

Faulhaber Fotó: Körös Hírcentrum

2019-ben az eleki Resetár András házfelújítást végzett, mikor megdöbbentő felfedezést tett az ingatlanban, amely egykor a Faulhaber család otthona volt. A Mein Kampf mellett a Waffen SS karszalagjai, pótfelvarrói, jelvénye, két Reinhard Heinrich-karszalag, valamint személyes tárgyak kerültek elő a padlóból. A ritkaságnak számító értékes tárgyak megtalálásáról, és a velük kapcsolatos kutatás állásáról dr. Bácsmegi Gábor régész, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Az eleki német, sváb Faulhaber család egyik tagja, András a Waffen SS önkéntesének állt, mikor a nácik illegális toborzást végeztek 1942-ben a magyarországi németek körében, így Eleken is. Faulhaber András közel egy éven át naplót is vezetett a fronton, a könyvecske szintén előkerült a relikviákkal együtt. Soha nem használt, sorszámozott Waffen SS egyenruha pótfelvarrók ilyen gazdag gyűjteménye valószínűleg nincs más múzeum birtokában – állapította meg dr. Bácsmegi Gábor.

hirdetés

Resetár András a tárgyakat látva először nagyon megijedt, hisz az első, amely előkerült rejtekéből, Adolf Hitler Mein Kampf-ja volt. A mű egykori gazdája, Faulhaber András elrejtett személyes tárgyai közt azonban olyanok is szerepelnek, amik meglepőek ebben a környezetben. Több irodalmi mű is volt a napló, a náci relikviák és a korabeli képeslapok, levelezőlapok mellett.

A Barbarossa-hadművelet fő kidolgozója, Reinhard Heinrich egykor közvetlen parancsokat adott a nácik mozgó kivégzőosztagának, az Einsatzgruppen-nek. Az osztag 1,5 millió ember haláláért volt felelős. A Reinhard Heinrich-karszalag sem járt mindenkinek, azt sajnos „ki kellett érdemelni”. Faulhaber András szerepe és élete felderítetlen, a naplójának kutatására a Munkácsy Mihály Múzeum felkérte Számvéber Norbert hadtörténészt.

Egy múzeumnak nem az a feladata, hogy csak a szépet és a jót láttassa, hanem a múlt minden árnyalatát be kell mutatnia. Méghozzá tényszerűen, úgy, ahogy az történt. Így lehet egy kiállítási tárgy a nemzetiszocialista Németország tárgyi emlékeiből, amely az emlékezés mellett egyben azt az üzenetet is hordozza, hogy mindez soha többé nem fordulhat elő.

A most fellelt háborús relikviák majd részét képezik annak a 2024-re tervezett kiállításnak, amellyel a Munkácsy Mihály Múzeum meg kíván emlékezni a II. világháború végének nyolcvanadik évfordulójáról, a békéscsabai eseményekről. A kiállítás „A mi háborúnk” címet fogja viselni, és a helyi események mellett a világháború vármegyei történéseit fogja bemutatni.

A kiállítás részletezni fogja továbbá a békéscsabai vasútállomás és környéke bombázását is. 1944. szeptember 21-én az Amerikai Légi Hadsereg 5. bombázóosztályának 99-es és 463-as bombázócsoportja szőnyegbombázást hajtott végre. Eközben főleg 250 kg-os nehézbombákat dobtak a vasútállomásra és környékére. Ezeket további robbanószerek követték, ezek azonban téves navigáció miatt Erzsébethelyet találták el. A helyszíni vizsgálatok során 607 bomba becsapódását állapították meg, a támadásban 79 ember vesztette életét.