Orosz védelmi miniszter: 17 ezer katonát veszített az ukrán fél szeptemberben

Több mint 17 ezer embert, valamint több mint 2700 egységnyi fegyverzetet és haditechnikai eszközt veszítettek ebben a hónapban az ukrán fegyveres erők – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának ülésén.

hirdetés

A tanácskozáson a moszkvai katonai tárca által közzétett felvételek tanúsága szerint részt vett Viktor Szokolov tengernagy, az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnoka, akinek az ukrán fél a halálhírét keltette. Az ukrán fegyveres erők pénteken rakétacsapást mértek Szevasztopolra, és az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint megrongálódott a flotta történelmi főhadiszállásának épülete, egy katona eltűnt. Az ukrán különleges műveleti erők parancsnoksága azt közölte, hogy 34 tiszt, köztük Szokolov életét vesztette.

hirdetés

Sojgu szerint az ukrán fél szeptemberben két német Leopard és egy brit Challenger harckocsit, hét amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet és 51 nyugati gyártmányú önjáró löveget veszített szeptember folyamán. Azt mondta, hogy az orosz erők ebben az időszakban Kupjanszk irányában “jelentősen kiterjesztették az ellenőrzési zónát Szinkivka és Petropavlivka települések közelében”.

Az orosz katonai tárca vezetője szerint az Egyesült Államok és szövetségesei, noha az ukrán “ellentámadásnak” nem sikerült érdemi eredményt elérnie, tovább fegyverzik Ukrajnát, eközben az ukrán hatóságok “képzetlen katonákat vezényelnek értelmetlen támadásokba, a mészárlásba”. “A Nyugatnak és kijevi csatlósainak ilyen cinikus akciói csak az önmegsemmisítés felé taszítják Ukrajnát” – fogalmazott Sojgu.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán támadást vertek vissza, közülük négyet a Donyeck körzetében lévő frontszakaszon, ahol szerinte mintegy 310 ukrán katona esett el vagy sebesült meg, emellett megsemmisült öt páncélos és öt gyalogsági harcjármű. Az fronton elszenvedett összes ukrán veszteséget mintegy 655 főben nevezte meg. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg három lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, öt HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 57 drónt.

Gyenyisz Pusilin, a “Donyecki Népköztársaság” vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán úgy nyilatkozott, hogy az orosz hadsereg javított pozícióin Avdijivka és Marjinka környékén, valamint Bahmutnál az északi szárnyon.

MTI

hirdetés