Kevesebben haltak meg eddig idén az utakon, mint tavaly

Kevesebben haltak meg, közlekedési, műszerfal, autó, közlekedés, kresz, sebesség Illusztráció: Pixabay

Kevesebben haltak meg eddig idén az utakon, mint a tavalyi év azonos időszakában, de mindannyiunknak tenni kell azért, hogy ez a kedvező tendencia folytatódhasson. Többek között a szabályok betartásával és kellő körültekintéssel. Éppen ezért a rendőrség ismét néhány praktikus tanáccsal látta el a közlekedőket.

Habár örvendetes, hogy több mint 10 százalékkal csökkent a halálos balesetek, és csaknem 20 százalékkal az ezekben meghalt személyek száma az elmúlt év azonos időszakához képest. Ez nyilván nem vigasztalja az elhunytak családtagjait, barátait, mint ahogy a rendőrök sem dőlhetnek hátra. Minden nap azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebb mértékűre csökkentsék az ilyen tragédiák számát. Hiszen a legtöbbjük megelőzhető volna a szabályok betartásával. Legyen szó a biztonsági öv használatáról, a sebesség helyes megválasztásáról vagy éppen az elsőbbség megadásáról gyalogosnak, autósnak, kerékpárosnak egyaránt.

hirdetés

A szabályok betartatása az elsődleges eszköz a rendőrség számára, amellyel el tudja érni, hogy csökkenjen a balesetek száma évről évre. Ezt szolgálják a mindennapi ellenőrzések mellett azok a tematikus akciók is, amelyek a leggyakoribb szabálytalanságok visszaszorítására irányulnak. Hiszen a balesetek fő okai továbbra is a gyorshajtás (27%), az elsőbbségadási szabályok be nem tartása (26%) és a kanyarodási szabályok megszegése (15%). A közlekedési morál és a szabálykövetés javításának azonban csak az egyik szükséges eszköze az ellenőrzések bővülése.

Éppen ezért hívják fel a lehető legtöbb felületen és módon a közlekedők figyelmét a szabályok betartására. És adnak tanácsokat, hogy körültekintéssel miként lehet esélyünk elkerülni bizonyos baleseteket. Akkor is, ha a másik fél nem tartja be a szabályokat. Idén szeptember végéig 10 674 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt az ország útjain. Ezek közül 299 volt halálos, ezekben 324 ember vesztette életét.

A statisztika szabályai szerint – ha minden változatlan marad – még így is minden nap legalább egy ember fog meghalni közlekedési balesetben idén év végéig. Azért, hogy ez ne így legyen, csak közösen tudunk tenni. Mindenki a saját felelőssége szerint, a szabályok betartásával, betartatásával és a kellő körültekintéssel – írja a police.hu.