Búcsúzik a „Rejtélyek, sorsok, múmiák” című kiállítás

Rejtélyek sorsok múmiák Fotó: Körös Hírcentrum

A Munkácsy Mihály Múzeum egy zárórendezvény keretében búcsúztatta el a Rejtélyek, sorsok, múmiák című időszaki kiállítását.

A váci múmiák a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállításának részét képezik, a tárlat így jutott el májusban Békéscsabára is. A Munkácsy Mihály Múzeum azonban egyedülálló módon, a váci Tragor Ignác Múzeum műtárgyaival kiegészítve mutatta be májusban a leletegyüttest.

hirdetés

„Elsősorban nem a rettegés, nem a rejtélyesség volt a lényeg. Ez a kiállítás betekintést nyújtott a 18-19. századi emberek életébe, hogy Magyarországon azok között a körülmények között milyen életet tudtak folytatni, milyen ruházatuk volt, milyen volt a táplálkozásuk, milyen betegségeik voltak, (…), hogy milyen volt az akkori emberek élete vagy éppen halála” – hangsúlyozta Váncsa Klára, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa.

A kiállítás sokak érdeklődését felkeltette, éppen ezért igyekezett a Múzeum különleges programok keretében megismertetni a látogatókkal a múmiák történetét; zseblámpás tárlatvezetést szerveztek. Elhívták Szvák Enikő múmiakutatót, aki a téma szakértőjeként tartott előadást a váci múmiákról, emellett a Múzeumok Éjszakáján is népszerű tárlatnak bizonyult.

A vándorkiállítás megtekintésére még utoljára lehetőséget kaptak az érdeklődők, mégpedig egy színes programokkal teli zárórendezvényen. A látogatók egy nyomkövető játék során még jobban felfedezhették a múmiák titkait és a népszerű zseblámpás tárlatvezetésen is utoljára részt lehetett venni. A gyerekekről sem feledkeztek meg, őket egy kézműves foglalkozás várta, ahol a Halloween ünnepére készülődve mécsestartókat és ajtódíszeket alkothattak.

Bár a legtöbb időszaki kiállítás véget ért, a múzeum gondoskodik az utánpótlásról. Az új tárlatuk november 9-én nyílik meg „Kontinuitás. Klimó Károly művészete” címmel, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Rejtélyek sorsok múmiák
Fotó: Körös Hírcentrum
Rejtélyek sorsok múmiák
Fotó: Körös Hírcentrum