Áder János a klímavédelemről tartott előadást Békéscsabán

Áder János Békéscsabán Áder János / Fotó: Körös Hírcentrum

Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke tartott előadást Békéscsabán.

Pénteken a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium diákjai többek között a klímaváltozás kihívásairól és a vízgazdálkodásról tudhattak meg információkat. Az előadáson elhangzott, hogy a globális felmelegedés közvetlen kiváltó oka a magas szén-dioxid kibocsátás, amelynek csökkentéséről az országok a nemsokára esedékes COP28 klímakonferencián is tárgyalni fognak.

hirdetés

Áder János azonban kihangsúlyozta, hogy a konferencián elhangzott határozatokat sosem sikerül betartani, egyedül a Covid19-koronavírus-járvány évében csökkent a kibocsátás, de az is a helyzet okozta kényszer miatt. Szerinte a tagállamoknak a következő hét évben meg kellene háromszorozniuk a megújuló energiával kapcsolatos beruházásaikat, mivel a mostani statisztikák alapján 2050-re a népességszám a 10 milliárdot is elérheti, ez pedig a fogyasztási igények és a vízgazdálkodási problémák növekedésével fog járni.

A volt köztársasági elnök megfogalmazásával élve, a víznek „három drámája” létezik: sok, vagy kevés, illetve szennyezett víz. Egyes országok infrastruktúrája nem tudja szabályozni a hirtelen nagy mennyiségű csapadékot, de megemlítette Afrikát is, ahol nem csak kevés az ivóvíz, de sokszor fogyasztásra sem alkalmas.

Áder János kiemelte, hogy hazánkban főleg a kevés és a sok víz drámája zajlik. A következő évtizedekben a vízgazdálkodással kapcsolatos megoldások a fiatal generáció kezében van, ezért is fontos, hogy a Vásárhelyiben tanuló diákok a jövőben kamatoztassák tudásukat.

Az előadáson a diákok is aktívan részt vettek. Mobiltelefonjuk segítségével egy-egy környezetvédelmi problémával kapcsolatos kérdésre kellett válaszolniuk, így még többet megtudtak arról, pontosan mennyi víz szükséges egy farmernadrág elkészítéséhez, vagy melyik cég a világ legnagyobb műanyagszennyezője.

Azonban nem csak a problémákkal ismerkedtek meg a diákok, hanem különböző megoldási módszerekkel is; Áder János a fiatalokat inspirálva, olyan magyar cégeket és innovációkat mutatott be, amelyek aktívan küzdenek a víz-és környezetszennyezés ellen.

Áder János Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum
Áder János Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum
Áder János Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum
Áder János Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum
Áder János Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum
Áder János Békéscsabán
Fotó: Körös Hírcentrum