Egy 120 éves, kalocsai mintákkal díszített radiátor is megtekinthető a Trefortban

Trefort múzeum Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Épületgépészeti múzeumot nyitottak meg Békéscsabán a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Az ünnepélyes átadón Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának alelnöke elmesélte, hogy a kamara, szakmai szervezetekkel együttműködve, minden évben megszervezi az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozatot. Cél a képzőintézményekkel és a tanulókkal való kapcsolat erősítése.

hirdetés

Ennek keretében indult el az a kezdeményezés, hogy a mérnöki és épületgépészeti ágazatot oktató iskolákba múzeumi sarkot hoznak létre. Nemrégiben Tapolcán, Balatonfűzfőn és Békéscsabán a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban is megvalósult az épületgépészeti múzeum. A régiségekkel teli sarkot pénteken adták át ünnepélyes keretek között, ahol az ötlet megálmodója Dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója is részt vett.

Az igazgató úr már több, mint két évtizede gyűjti a régiségeket. Gyűjteménye akkorára nőtte ki magát, hogy nagy részét raktárban kellett tárolni; ekkor jött létre az iskolai múzeum sarok ötlete, megismertetve az épületgépészetet tanuló fiatalokkal a múlt egy-egy szeletét. Radiátorszelep, nyomásmérő, és régi bojler is megtekinthető. A kiállítás különlegessége egy 120 éves, kalocsai mintákkal díszített radiátor, amit a volt Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületének felújítása közben sikerült megmenteni és elhozni a csabai diákoknak.

A tanulók főleg az órák keretében fogják részletesebben is megismerni a kiállított tárgyakat, amelyek szemléltetik, hogy az épületgépészet milyen változásokon, fejlődésen ment keresztül. „Aki a múltat nem ismeri, a jelenét nem becsüli, az a jövőjét sem érdemli” – hangsúlyozta Kiss Mihály a Trefort Ágoston Technikum igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy pontosan a múlt megismerése céljából vesznek részt a „Szakmák régen és ma” elnevezésű projektben. Békés vármegye nyolc járási székhelyén tartanak majd előadást egy-egy szakma múltjáról és a korszerű technológiáiról.

Trefort múzeum Békéscsaba
Fotó: Körös Hírcentrum
Trefort múzeum Békéscsaba
Fotó: Körös Hírcentrum