Dancsó Tibor: Jó lenne, ha a fejlesztések évek múlva is működnének

dancsó Fotó: körös Hírcentrum

A közelmúltban tartotta meg soron következő ülését a békéscsabai közgyűlés. Néhány tárgyalt témáról kérdeztük Dancsó Tibort, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőjét a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A fejlesztés alatt álló geotermikus rendszerrel kapcsolatban szólalt fel a képviselő még napirend előtt az ülésen, kifejtve, mennyi pozitív hozadéka van a városban az energetikai beruházásoknak. Azonban fontos, hogy ezek a korszerűsítések hosszú távon működőképesek is maradjanak. A kutak tekintetében korábban érkeztek már aggasztó hírek, Dancsó Tibor tett is fel több kérdést a fejlesztéssel kapcsolatban. Ugyan pozitív válaszokat kapott, de ezek nem egyeznek a hallott hírekkel.

hirdetés

Újra téma volt az ülésen a városi költségvetés alakulása, a számok ismét kedvezőbbek a korábban vártnál. Az energiaárak is kedvezőbbek lesznek a becsült költségeknél, illetve az adóbevételek szintén még magasabbak a tervezettnél. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a vállalkozások ugyancsak nagyon jó évet zártak 2022-ben. Viszont az borítékolható az idei nehézségek alapján, hogy a jövő évi adóbevételek alacsonyabbak lesznek.

Több nagyobb vállalkozás vezetése nem érti, hogy például a kisebbek esetében miért nem fektetnek nagyobb hangsúlyt az építményadó behajtására. Bár egyesével nem nagy összegekről lenne szó, a város kasszájában mindenképpen plusz bevétel lenne. Ezt minden üzlethelyiség után fizetni kell a helyiség tulajdonosának.

Bár nem a közgyűlésen tárgyalt téma volt, de szót ejtettünk a Modern Városok Programról. Ennek több projektje már megvalósult a megyeszékhelyen, van, ami jelenleg is készül, és van, ami valószínűleg el sem fog indulni. Több határidőt jelölt ki a kormányzat, amíg ezeket a tételeket felül kell vizsgálni. Meg kell állapítsák, hogy melyik készülhet el, akár plusz forrás bevonásával, és melyiket kell elengedni. Nagyon fontos a térségben, hogy az M44-es teljes hossza megvalósuljon végre, illetve mivel mezőgazdasági vármegye Békés, a hűtőház felépítése ugyancsak fontos lenne.

Az elkészült interjút itt hallhatják:

hirdetés